ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

12/5/16

Συναντήσεις συγγραφέων με μαθητές για την Παιδική και τη Νεανική Λογοτεχνία με πρωτοβουλία του Δήμου Αγρινίου και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας

 Η Παιδική και η Νεανική Λογοτεχνία, με την πολύτιμη στήριξη των Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός δημιουργικού κύκλου συναντήσεων και συζητήσεων, το διήμερο 10 και 11 Μαΐου 2016.

Η Κ.Ε.Δ.Α σε συνεργασία με την Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου Αγρινίου, την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση Αιτ/νίας διοργάνωσε ημερίδα και επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, δίνοντας τη δυνατότητα στα παιδιά   να μάθουν περισσότερα για τη λογοτεχνία, και να γνωρίσουν από κοντά τους τοπικούς συγγραφείς.

 Ειδικότερα, οι συγγραφείς Βησσαρία  Ζορμπά –Ραμμοπούλου, Παντελής Φλωρόπουλος,  Σταύρος Σταυρίδης, Αριάδνη Δάντε,  Ιωάννα Κουτρουλού,  Σταυρούλα Κάτσου – Καντάνη επισκέφθηκαν σχολεία του Αγρινίου και συνάντησαν μαθητές και μαθήτριες, όπου αναφέρθηκαν  στο λογοτεχνικό τους έργο και στη συνέχεια έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να συνομιλήσουν μαζί τους για τον τρόπο γραφής, τις  πηγές έμπνευσης, τους ήρωες των βιβλίων τους κ.α. Ήταν μια διαφορετική και ουσιαστική εκδήλωση που ξέφευγε από τον τυπικό τρόπο διδασκαλίας και έφερε σε επαφή τους μαθητές με τον πνευματικό κόσμο της Αιτ/νίας.

Οι Αντιδήμαρχοι, Παιδείας, κ. Νίκος Γκρίζης, και Πολιτισμού, κα.Μαρία Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν το  10ο Δημοτικό Σχολείο συναντήθηκαν με τα παιδιά της Ε΄ Τάξης, όπου ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Παντελής Φλωρόπουλος μίλησε στα παιδιά για τη μαγεία του λαϊκού παραμυθιού, τους διάβασε παραμύθια φαντασίας και στη συνέχεια ανέπτυξε ένα παιγνίδι λέξεων και ιδεών. Στο παιγνίδι συμμετείχαν όλα τα παιδιά με εκρηκτική χαρά και θαυμαστή φαντασία. Βρήκαν τον τρόπο να στήσουν μια ιστορία φαντασίας πάνω σ' ένα απίθανο περιστατικό: Μια κουκουβάγια έρχεται και κάθεται στο ανοιχτό παράθυρο της αίθουσας. Τι θέλει άραγε να πει μια κουκουβάγια που έρχεται στο παράθυρο; Πώς θα καταλάβουμε τι θέλει να πει, αν δεν μάθουμε τη γλώσσα της; Χρειάζεται μεταφραστής; Χρειάζεται να κάνουμε ένα σχολείο ειδικά για κουκουβαγική γλώσσα; Τι θα γινόταν στο σχολείο αν γινόταν διευθύντρια μια κουκουβάγια; Και πώς βλέπει μια κουκουβάγια τη μέρα, αφού είναι νυκτόβιο πουλί; Φοράει “γυαλιά ημέρας”, όπως ο συγγραφέας, που μπορεί να είναι μία μεταμορφωμένη κουκουβάγια... Τι θα γίνει μέσα από αυτή την αναζήτηση και πώς θα τελειώσει αυτή η επίσκεψη;

Με την καθοδήγηση της ιστορίας από τον συγγραφέα, τα παιδιά έφτιαξαν το δικό τους παραμύθι. Στο τέλος μάλιστα βρήκαν και τον τίτλο του: “Η ανάσταση της κουκουβάγιας”.


Οι Αντιδήμαρχοι ευχαρίστησαν όλους τους συγγραφείς για την πολύτιμη και ουσιαστική συμμετοχή τους και κυρίως για την συνδρομή τους στην προαγωγή και τη διάδοση της λογοτεχνίας και τόνισαν τη σημασία της ανάγνωσης στη ζωή των παιδιών, η οποία έχει παραμεριστεί λόγω του διαδικτύου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ημερίδα «Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας» η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην Ημερίδα συμμετείχαν και μίλησαν οι συγγραφείς καθώς επίσης, η κ. Μεταξούλα Μανικάρου, Δρ. Παν/μιου Ιωαννίνων, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων, ο κ.Κώστας Δ. Κονταξής, Καθηγητής Λαογραφίας. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Γιώργος  Μικέλλης, Φιλόλογος – Θεατρολόγος, η κ.Χρυσούλα Σπυρέλη , Δρ. Νεοελληνικής Λογοτεχνίας – ποιήτρια και σχολική σύμβουλος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Απόστολος Βετσόπουλος, Δρ Ιστορίας University of London, EΑΠ, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Αιτ/νίας. Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου, o Aντιδήμαρχος Παιδείας κ.Νίκος Γκρίζης, ο κ. Χρήστος Κολοβός, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, ο κ.Ρένος Χριστοδουλίδης, Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ν.Αιτ/νίας και  ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Αιτ/νίας. Παραβρέθηκαν επίσης εκπαιδευτικοί, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες του Αγρινίου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την  απονομή  των Τιμητικών  Διπλωμάτων στους Αιτωλοακαρνάνες συγγραφείς.



 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template