ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

18/3/12

Ερώτηση Κων/νου Καραγκούνη για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ

Κοινή Ερώτηση του βουλευτή και Αναπληρωτή Τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κων/νου Καραγκούνη και του Τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Βουλευτή Ευβοίας Σίμου Κεδίκογλου, Βουλευτή Ευβοίας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την διευκόλυνση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Να διευκολυνθούν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ όσον αφορά στις οφειλές τους με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που συνθλίβονται υπό το βάρος της ύφεσης, ζητούν οι βουλευτές Σίμος Κεδίκογλου και Κωνσταντίνος Καραγκούνης, ζητώντας να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση του συσταθέντος στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Επαγγελματιών για την κάλυψη δαπανών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των επαγγελματιών, μετά το κλείσιμο της επιχείρησής τους και για μια διετία, καθώς και την άμεση ενεργοποίηση του Λογαριασμού Ασφάλισης Ανεργίας για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους. Επίσης, προτείνεται η αξιοποίηση των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί στον Ειδικό Λογαριασμό του Οργανισμού Εργατικής Εστίας για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού αποκλειστικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Θα μπορούσε, τέλος, να υπάρξει αύξηση του ορίου οφειλής από 15.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ εκείνων των ασφαλισμένων, που βρίσκονται κοντά στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και για τους οποίους αυτή η οφειλή μπορεί να εξοφληθεί μέσω παρακράτησης ποσού από τη σύνταξή τους.
Σε κοινή ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπογραμμίζουν, ότι είναι επιβεβλημένη η υιοθέτηση ενός πλαισίου ρύθμισης των οφειλών, που θα δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ανασάνουν αλλά θα δώσει και στο κράτος την δυνατότητα να εισπράξει. Σημειώνουν ότι «η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ συνεπάγεται τον εγκλωβισμό των οφειλετών σε ένα φαύλο κύκλο, που τους θέτει σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους».
Συγκεκριμένα, προκειμένου να δοθεί λύση και διέξοδο στους ασφαλισμένους, ιδιαίτερα κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία για να μην τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή αλλά και η βιωσιμότητα του Οργανισμού, προτείνεται να προχωρήσει το Υπουργείο σε περαιτέρω ρύθμιση των οφειλών στη βάση της εισήγησης της ΓΣΕΒΕ και να δοθεί η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ως εξής:
1.    Από 7 έως 12 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 75% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων
2.    Από 13 έως 18 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 60% επί των πρόσθετων επιβαρύνσεων.
3.    Από 19 έως 24 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 45%.
4.    Από 25 έως 30 διμηνιαίες δόσεις με έκπτωση 25%.
Στην κατεύθυνση αυτή προτείνεται επίσης να δοθεί η δυνατότητα στον οφειλέτη, για μία τριετία, να μπορεί να επιλέξει μέχρι και δύο ασφαλιστικά κλιμάκια χαμηλότερα από αυτό που βρίσκεται σήμερα. Με προφανή βέβαια και την απομείωση της σύνταξης λόγω της χαμηλότερης εισφοράς. Μετά το πέρας της τριετίας ο οφειλέτης θα επανέρχεται στο προβλεπόμενο ασφαλιστικό κλιμάκιο. Μελλοντικά δε να διατηρεί και το δικαίωμα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις στο ύψος της σύναξής του καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Το σημαντικότερο όλων στην παρούσα περίοδο είναι να επιτραπεί στους ήδη οφειλέτες, αλλά και σε όσους ασφαλισμένους αδυνατούν να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους εφεξής προς τον ΟΑΕΕ, να καταβάλλουν κατ’ εξαίρεση και μέχρι έξι μήνες μόνο την εισφορά υπέρ της ασφάλισης υγείας ( Ε)ΠΥΥ), προκειμένου για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, να θεωρούνται τα βιβλιάριά τους και να μπορούν οι ασφαλισμένοι που βρίσκονται σε δυσχέρεια να έχουν πρόσβαση τουλάχιστον στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template