ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

16/6/11

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Ομιλία του Βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»


Ο βουλευτής Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την ομιλία του στη  συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι «για τη σημερινή πραγματικότητα είτε άμεσα είτε έμμεσα, τη μεγάλη ευθύνη επωμίζεται διαχρονικά το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι πολίτευμα με αδυναμίες αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες και του δικού μας Κοινοβουλίου. Εκ της ανοχής των κοινοβουλευτικών στελεχών, τα οποία υπηρέτησαν τη λογική της κομματικής πειθαρχίας «στραγγαλίστηκε» σπουδαία  πολιτική φαιά ουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Ανεχτήκαμε διαχρονικά τις παρεμβάσεις της Εκτελεστικής εξουσίας, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την κοινοβουλευτική μας ευθύνη. Πόσα Προεδρικά Διατάγματα χωρίς τον έλεγχο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και πόσες  Υπουργικές Αποφάσεις δεν εξετελέσθησαν ποτέ. Διότι, στον Κανονισμό της Βουλής δεν έχει προβλεφθεί όρος που να υποχρεώνει κάθε Υπουργό να καθορίζει εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου την υλοποίηση διαταγμάτων και αποφάσεων που απορρέουν από την εφαρμογή ψηφισθέντος  Νόμου στη Βουλή».
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι ως Βουλευτής Περιφέρειας, χωρίς οικογενειακή πολιτική παράδοση ή πολιτική σταδιοδρομία «αλεξιπτωτιστή» ασκεί για χρόνια υπό δύσκολες συνθήκες το καθήκον του, υπηρετώντας με την ψυχή του το λειτούργημά του. Πρότεινε να ανοίξουν δίαυλοι διαλόγου και επικοινωνίας με όλους τους πολίτες και τους αγανακτισμένους των πλατειών, ώστε να πείσουμε την κοινωνία ότι είμαστε αποφασισμένοι για υπέρβαση.
Επί του υπό συζήτηση Νομοσχεδίου ανέφερε «ότι το Υπουργείο εισήγαγε το εν λόγω Σχέδιο Νόμου που κατεξοχήν  αφορά αυτό που λέμε «ανθρώπινη στάση ζωής». Διότι οφείλουμε σε αυτά τα δύσκολα χρόνια όπου το υπερτροφικό εγώ της εποχής μας υπέταξε το ανθρώπινο και πανανθρώπινο εμείς, να αφουγκραστούμε τον πόνο εκείνων των συνανθρώπων μας που βιώνουν το μαρτύριο της αιμοκάθαρσης. Και είναι χιλιάδες άνθρωποι».
Συγχρόνως, ανέφερε, «ας μη παραβλέπουμε  τα συμφέροντα αυτών που διακινούν τα υλικά της αιμοκάθαρσης. Πολλές φορές τα συμφέροντα αυτά επιδρούν, λόγω οικονομικής ισχύος και διαμορφώνουν πολιτικές αποφάσεις. Γι’ αυτό δεν τολμούμε πολλές φορές να έρθουμε σε ρήξη με συγκροτημένα συμφέροντα, με την προκατάληψη που αποτελεί το μεγαλύτερο τοίχος για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Ας υπηρετήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας».


Απευθυνόμενος στον παριστάμενο κ. Υπουργό, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποφασίζουν οι συγγενείς για κάποιον που βρίσκεται σε αδυναμία να αποφασίσει αλλά έχει μεγαλύτερη νομική αξία στα πλαίσια του νομικού μας πολιτισμού, η δυνατότητα να αποφασίσει εν ζωή κάποιος, έχοντας σε πλήρη λειτουργία την προσωπικότητά του.
Επιπροσθέτως ανέφερε πως υποχρέωση των ιδιωτικών και δημόσιων Μ.Μ.Ε. είναι η προβολή  της αξίας της δωρεάς οργάνων σώματος. Κάλεσε δε την Εκκλησία να επιδείξει συμπεριφορά απαλλαγμένη από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι με την πράξη αυτή διατηρείται η ζωή, απαλύνοντας  τον ανθρώπινο πόνο.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ανεφέρθη στη Πλατωνική ρήση «Πάσα γαρ επιστήμη χωριζομένη αρετής, πανουργία και ού σοφία ει.», προσκαλώντας τους επιστήμονες, να μην παραβούν ποτέ τον όρκο του Ιπποκράτη για  να αποτραπεί κάθε μελλοντική πιθανή ασχήμια στη δωρεά οργάνων σώματος.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template