ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

15/6/11

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Να μην καταργηθεί το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, σε μια περίοδο μάλιστα που χιλιάδες φοιτητές έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι όχι μόνο είναι αναγκαία η διατήρηση του Ιδρύματος αλλά και η αναβάθμιση του ώστε ν’ αποφευχθούν κενά στη σίτιση και στη στέγαση των φοιτητών. 

«Ο σχεδιαζόμενος τερματισμός λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, σύμφωνα με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις ή αναδιαρθρώσεις φορέων του δημοσίου τομέα, έχει προκαλέσει αναταραχή στη φοιτητική και εκπαιδευτική κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας και κλίμα αβεβαιότητας στις τάξεις των εργαζομένων του Ιδρύματος», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας.

Και προσθέτει: «Το Εθνικό ίδρυμα Νεότητας εδώ και δεκαετίες, με συντεταγμένο και απόλυτα διαφανή τρόπο, ασκεί ουσιαστική κοινωνική μέριμνα για τους φοιτητές που προέρχονται από τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες, συντείνοντας έτσι στην ισότιμη πρόσβαση όλων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, πέραν της λειτουργίας των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Εστιών, το Ε.Ι.Ν. έχει υπό την δικαιοδοσία του τις Μαθητικές Εστίες και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ο ρόλος των οποίων είναι κρίσιμος στην ευαισθητοποίηση αλλά και στη δράση των νέων μας γύρω από ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής».

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λειτουργούν η Φοιτητική Εστία Πάτρας, η Σπουδαστική Εστία του ΑΤΕΙ Πάτρας, οι Μαθητικές Εστίες Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Κρεστένων, η Μαθητική και Φοιτητική Εστία Πύργου, η Σπουδαστική Εστία Αμαλιάδας και ένας σημαντικός αριθμός Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Ακράτα, Μεσολόγγι, Κλειτορία, Κρέστενα, Θέρμο κ.α.).

«Όλο αυτό το δίκτυο δραστηριοτήτων και υπηρεσιών τίθεται σήμερα σε κίνδυνο εξαιτίας της προωθούμενης κατάργησης του Ε.Ι.Ν», τονίζει ο Περιφερειάρχης.
Και η επιστολή του καταλήγει ως εξής: «Στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η πατρίδα μας κατανοούμε όλοι την ανάγκη εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα, όπως και την ανάγκη περιστολής των δαπανών με τρόπο, όμως, που δεν θα θίγει βασικά κοινωνικά αγαθά και δεν θα δημιουργεί αδικίες. Ειδικότερα για τον χώρο της Παιδείας, που αποτελεί την πλέον αποδοτική επένδυση της χώρας μας για το μέλλον, είναι σήμερα επιτακτικότερη από ποτέ η ενίσχυση των δομών και η με κάθε τρόπο διευκόλυνση των φοιτητών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση και η αναβάθμιση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, με διεύρυνση τόσο των υπηρεσιών του όσο και του αριθμού των φοιτητών που υπάγονται σε αυτές, είναι αίτημα με το οποίο ουδείς μπορεί να διαφωνήσει. Ύστερα από έναν κύκλο συναντήσεων που είχα τις τελευταίες ημέρες με φοιτητές και εκπαιδευτικούς αλλά και με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του Ε.Ι.Ν., είμαι πεπεισμένος ότι πιθανή κατάργηση του φορέα θα προξενήσει τεράστια προβλήματα στον χώρο της Εκπαίδευσης, θα προκαλέσει κενά στη στέγαση και σίτιση των φοιτητών και ενδεχομένως, για ορισμένους εξ αυτών, να σημάνει και το πρόωρο τέλος των σπουδών τους. Υπ’ αυτό το πρίσμα είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αναθεωρήσει την απόφαση του, θα διατηρήσει εν λειτουργία το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και θα λάβει πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του».
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template