ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

3/3/11

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Ερώτηση κατέθεσαν 35 Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα την γραφειοκρατία και τις επιπτώσεις που έχει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με πρωτοβουλία της Βουλευτού Αιτ/νιας Σοφίας Γιαννακά. Στην ερώτησή τους οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η γραφειοκρατία αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό για την ανάπτυξη ενός κράτους και την υγιή και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και την διαφάνεια αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη. Τονίζουν δε ότι το σύστημα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε εκατοντάδες γραφειοκρατικές διαδικασίες να ταλαιπωρούν τις επιχειρήσεις, τους πολίτες, την κοινωνία, την οικονομία, με πολλαπλάσιο διοικητικό κόστος για τα δημόσια ταμεία. Παράλληλα οι Βουλευτές στο κείμενό τους αναφέρουν ότι ναι μεν έχει σημειωθεί πρόοδος ειδικά τον τελευταίο χρόνο, σχετικά με το μέσο όρο και το κόστος για την έναρξη μιας εταιρείας, αλλά τα δεδομένα παραμένουν αρνητικά. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ‘’Doing Business 2010’’, στη χώρα μας απαιτούνται 15 ημέρες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, και 1.100 ευρώ για την σύσταση μιας μικρής νέας επιχείρησης, ενώ αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτούνται 8 ημέρες και συνολικό κόστος 417 ευρώ. Επίσης, για τη σύσταση μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, απαιτούνται περισσότερα από 3000 ευρώ και πληθώρα εγγράφων και δικαιολογητικών.
Επιπλέον, οι Βουλευτές τονίζουν ότι η εν λόγω κακή οργάνωση του κρατικού μηχανισμού είναι απόλυτα συνδεδεμένη και με μία άλλη παράμετρο, εκείνη της διαφθοράς. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η γραφειοκρατία όχι μόνο καλλιεργεί και συντηρεί την διαφθορά αλλά αποτελεί και το βασικό όπλο των όποιων διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων για να διατηρούν τα προνόμιά τους. 
Συμπληρώνουν επίσης ότι σύμφωνα με τον ν. 3853/2010, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο,  περί απλοποίησης των διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών, μειώνεται πάνω από 70% το κόστος σύστασης των εταιρειών. Επίσης, όλες οι διαδικασίες σύστασης επιχειρήσεων περιορίζονται σε ένα μόνο βήμα, από τα δεκαέξι για τις Ο.Ε. και Ε.Ε., από τα δεκαπέντε για τις ΕΠΕ και από τα δεκαέξι για τις Α.Ε. Όλα όμως τα παραπάνω, όπως τονίζουν, παραμένουν στα χαρτιά εξαιτίας της μη ενεργοποίησης του Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ), το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Μάρτιο. Αν και ο νόμος για το ΓΕΜΗ έχει ψηφιστεί ήδη από το 2005, παρέχοντας «θεωρητικά» τη δυνατότητα για ηλεκτρονική πρόσβαση στο ηλεκτρονικό Μητρώο Επιχειρήσεων, ουσιαστικά βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συλλογής των απαραίτητων στοιχείων από τα Επιμελητήρια, τις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Πολιτικά Δικαστήρια
Τέλος, αναφέρουν ότι στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε η προσπάθεια για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, απαιτεί πρακτικές παρεμβάσεις, για να αρθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες οι οποίες εμποδίζουν την σύσταση μιας νέας επιχείρησης.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές, Γιαννακά Σοφία, Αλευράς Νάσος, Οικονόμου Αθανάσιος, Ρενταρή-Τέντε Όλγα, Κεφαλίδου Χαρά, Μαργέλης Σπυροπάνος, Γρηγοράκος Λεωνίδας, Στασινός Παύλος, Κατρίνης Μιχάλης, Γείτονας Κωνσταντίνος, Καϊλή Ευδοξία, Μερεντίτη Αθανασία, Τσιαούση Ελένη, Χάιδος Χρήστος, Κουκουλόπουλος Πάρις, Βαρδίκος Πυθαγόρας, Καρτάλης Κων/νος, Κεδίκογλου Σιμεών, Κατσούρας Χρήστος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, Αντωνακόπουλος Παναγιώτης, Εμινίδης Σάββας, Ζωίδης Νικόλαος, Γιουματζίδης Βασίλειος, Βαρβαρίγος Δημήτριος, Θεοδωρίδης Ηλίας, Σπηλιόπουλος Κων/νος, Κουρουμπλής Παναγιώτης, Αντωνίου Αντωνία, Αμοιρίδης Ιωάννης, Γιαννακοπούλου Κων/να, Παραστατίδης Θεόδωρος, Νασιώκας Έκτορας, Βουδούρης Οδυσσέας. 
 

Discover Agrinio

Βάλτος

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template