Με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Εκάβη, μια πρόσφυγας », μια παράσταση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, και πρωταγωνίστρια την κορυφαία εν ζωή Ελληνίδα τραγωδό Δέσποινα Μπεμπεδέλη, «άνοιξε» τις πύλες του μετά από 2100 χρόνια, το αρχαίο θέατρο της Δήλου, σε μια ιστορική στιγμή, γεμάτη συμβολισμούς και συγκινησιακή φόρτιση.
Μετά από δύο χιλιετίες σιωπής, στο πιο φωτεινό σημείο της Μεσογείου, στο θέατρο που οικοδόμησαν οι Δήλιοι το 3ο αι. π. Χ. από λευκό μάρμαρο, ως έκφραση της ανεξαρτησίας τους, αλλά και ως ένα χώρο συνάντησης, συνύπαρξης και ανταλλαγής ιδεών, θέατρο που καταστράφηκε το 88 π.Χ., από τα στρατεύματα του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη, ακούστηκε ξανά θεατρικός λόγος, και ηχηρά μηνύματα, προς πάσα κατεύθυνση, για ένα από τα κορυφαία προβλήματα του σήμερα, αυτό της προσφυγιάς.
Εκεί όπου το ελληνικό μάρμαρο και το φως του Αιγαίου κάνουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο να υποκλίνεται, εκεί, όπου το θαλασσινό κουπί έφερε τις Τρωαδίτισσες για να ενωθούν με τις Δηλιάδες και να υμνήσουν την Άρτεμη, όπως λέει ο Ευριπίδης, έλαβε χώρα, χωρίς τις συνήθεις ανέσεις, στο μούχρωμα της ημέρας, την ώρα που έδυε ο ήλιος στο Αιγαίο, ενώπιον εξαιρετικά περιορισμένου κοινού, το θεατρικό δρώμενο που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Παρασκευή και Σάββατο στο αρχαίο θέατρο της Στράτου και σκηνοθέτησε ο Ν. Καραγέωργος, βασισμένο στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας της Τροίας, από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του μεγάλου μας τραγωδού.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου που παρέστη στην εκδήλωση, τόνισε ότι αποτελεί κορυφαία στιγμή για την πόλη το άνοιγμα του αρχαίου θεάτρου της Δήλου, με παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ.
«Ήταν μια μαγική στιγμή. Απ’ αυτές που δεν περιγράφονται με λόγια. Η Εκάβη είναι μια ηρωίδα που συμβολίζει την κραυγή για τις φρικαλεότητες του πολέμου. Νομίζω πως δεν θα μπορούσε να αποδοθεί με καλύτερο τρόπο το μήνυμα του πως ο οποιοσδήποτε μπορεί, από τη μια στιγμή στην άλλη, να γίνει από βασιλιάς πρόσφυγας.
Ως Δήμαρχος Αγρινίου, ως Αγρινιώτης, νιώθω πραγματικά βαθιά τιμή και συγκίνηση για το γεγονός ότι αυτό το ξεχωριστό σημείο του Ελληνισμού, «ξαναζωντάνεψε» με την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, μια παράσταση υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει έμπρακτα ότι το Αγρίνιο μπορεί να έχει κι έχει θέση στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, παράγοντας και δημιουργώντας έργα που τυγχάνουν ευρύτατης αποδοχής , έργα που εκτός από την καλλιτεχνική τους αναγνώριση, χαρακτηρίζονται από την ταύτιση με την ανάδειξη των σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.