ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

26/8/16

«Εκάβη, μια πρόσφυγας»: Αντίστροφη μέτρηση για την πρεμιέρα

Αρχαίο Θέατρο Στράτου, την Παρασκευή (26/8) στις 21:30. 

Στην καθολικότητα του μηνύματος της παράστασης του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου «Εκάβη, μια πρόσφυγας» αναφέρθηκε η πρωταγωνίστριά της, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, από το Αγρίνιο όπου βρίσκεται για τις τελευταίες πρόβες του έργου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ν. Καραγεώργου.

«Ο τίτλος της παράστασης, και κυρίως το περιεχόμενο της, δηλώνουν μια καθολικότητα. Εκάβη είναι μια οποιαδήποτε πρόσφυγας του σήμερα, ανεξαρτήτως θρησκείας ή πολιτεύματος, χριστιανή, μουσουλμάνα ή μια γυναίκα κάπου στην Αφρική. Εκάβη είναι όλες οι πρόσφυγες του κόσμου», τόνισε η κα. Μπεμπεδέλη, λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα που θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο Στράτου, την Παρασκευή (26/8) στις 21:30.
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της παράστασης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, Ν. Καραγεώργος, υπογράμμισε: «Οι τραγωδίες συλλαμβάνουν πάντα ένα θέμα αρχετυπικά, τον άνθρωπο σε σχέση με αυτά που τον «περιβάλλουν», ορατά και αόρατα και προσπαθούν να το ερμηνεύσουν ερευνώντας τη δομή του και αναλύοντάς το. Είναι η στιγμή που η Φιλοσοφία συναντάει το Θέατρο. Η Εκάβη είναι το σύμβολο της μάνας που χάνει τα παιδιά της σε μια μέρα, την ίδια μέρα που σαν βασίλισσα χάνει την χώρα της. Είναι η γυναίκα που πέφτει θύμα της απότομης αλλαγής της τύχης. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή, γιατί γίνεται, πόσο μπορεί να την αντέξει ένας άνθρωπος και με ποιο τρόπο μπορεί να την διαχειριστεί; Για μένα, η Εκάβη, μ’ αυτή τη λογική, είναι όλες οι μάνες που ξεριζώθηκαν απ’ τις πατρίδες τους. Όλες οι γυναίκες πρόσφυγες».
Ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γ. Παπαναστασίου, σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του στόχου να ανέβει αρχαία τραγωδία στο θέατρο Στράτου, μάλιστα σε διήμερη παράσταση, κατά το πρότυπο της Επιδαύρου. «Σ΄ ένα θέατρο αναβαθμισμένο κι ανοιχτό στους πολίτες, που αποτελεί ταυτόχρονα βασικό εφαλτήριο προκειμένου το Αγρίνιο να ισχυροποιήσει τη θέση του στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας» σημείωσε ο Δήμαρχος.
Υπενθυμίζεται ότι η παράσταση «Εκάβη, μια πρόσφυγας» βασίζεται στους μονολόγους της τραγικής βασίλισσας από τα έργα «Εκάβη» και «Τρωάδες» του Ευριπίδη, μονόλογοι που είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, καθώς, αποτελούν κραυγή για τη φρικαλεότητα του πολέμου και μια από τις χειρότερες συνέπειές του, την προσφυγιά.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 η παράσταση ανεβαίνει σε ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, το φωτεινότερο σημείο της Μεσογείου, στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, το οποίο ανοίγει για το κοινό μετά από 2100 χρόνια.
Συντελεστές:
Μετάφραση: ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΛΩΤΑΣ
Επιλογή κειμένων/Σκηνοθεσία : ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ
Σκηνικό: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
Κοστούμια: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Φωτισμοί: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Μουσική: ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φωτογραφίες: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ / ΠΑΝΟΣ ΚΑΛΤΣΑΣ
Στον ρόλο της Εκάβης η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΠΕΜΠΕΔΕΛΗ
Παίζουν:
Πολυξένη: ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΡΑΦΑ
Κασσάνδρα: ΚΑΤIA ΖΑΡΚΑΔΑ
Αστυάνακτας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΛΕΒΩΝΗΣ
Φύλακας Α΄: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Φύλακας Β΄: ΑΛΕΞΗΣ ΒΑΡΣΟΣ
Μετανάστρια: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ
στον ρόλο του Ταλθύβιου ακούγεται ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ
στα κρουστά ο ΜΑΚΗΣ ΦΕΓΓΟΥΛΗΣ

Είσοδος Ελεύθερη – * Δεν επιτρέπεται η είσοδος σε παιδιά κάτω των 10 (δέκα) ετών.

agriniovoice 
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template