ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

3/6/16

Λίμνη Στράτου

gefyra_stratos

Η Λίμνη Στράτου είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με φράγμα στον ποταμό Αχελώο, με συνολική έκταση 8.400 τ.χλμ. . Η παρόχθια βλάστηση, η εναλλαγή χρωμάτων και ο πλούτος του οικοσυστήματος μετέτρεψαν τον τόπο  από έργο ενέργειας και άρδευσης  σ’ έναν από τους πλουσιότερους υδροβιότοπους της χώρας.
Το τοπίο που έχει δημιουργηθεί είναι μοναδικό και η επίσκεψη στη λίμνη και στα υπέροχα παραλίμνια χωριά της ανταμείβει τον επισκέπτη.


limni_stratou

Η Λίμνη Στράτου βρίσκεται στο 9ο  χιλιόμετρο της Ε.Ο. Αγρινίου – Άρτας. Η λίμνη κατασκευάστηκε από την ΔΕΗ το 1991 και αποτελεί το Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιου Σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας.
Βόρεια του σημερινού χωριού Στράτος, στη δυτική όχθη του Αχελώου, βρίσκονται τα φράγματα Στράτου και Καστρακίου, με τις ομώνυμες τεχνητές λίμνες, που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ. Το μορφολογικό χαρακτηριστικό της περιοχής του Στράτου είναι οι ημιορεινές εκτάσεις, οι οποίες βρίσκονται δυτικά του, στους πρόποδες του όρους Θύαμο.
fragma_stratou


Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία πόλη του Στράτου, που θεωρείται η σημαντικότερη, ισχυρότερη και πλουσιότερη πόλη της αρχαίας Ακαρνανίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη δυτική όχθη του Αχελώου, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν πλωτός, τουλάχιστον έως τη θέση αυτή. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η εντυπωσιακή παραποτάμια πύλη του. Ο Στράτος υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις – κράτη της Ακαρνανίας. Από τον 4ο αιώνα έως το 272 π.Χ, ο Στράτος αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα και κεντρικό ιερό του κοινού των Ακαρνάνων. Σε αυτή την πόλη, κατά την παράδοση, γινόταν η στρατολόγηση των Ακαρνάνων.
arxaio_theatro_stratou


Η περιοχή του Στράτου βρίσκεται στο κέντρο του νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη του Αγρινίου. Μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η περιοχή των λιμνών, αφού περιλαμβάνει τις δύο από τις τρεις τεχνητές λίμνες του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Καστρακίου και Στράτου), οι οποίες και αποτελούν  τα φυσικά όρια του νομού. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
limni_stratou2


Παραλίμνιοι οικισμοί είναι ο Στράτος, το Καστράκι και το Ματσούκι και στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται η Κυψέλη, η Λεπενού και τα Όχθια.
Πριν το χωριό Στράτος, κάνοντας δεξιά αμέσως μετά τη γέφυρα του Αχελώου,  το  πρώτο αξιοθέατο που  συναντάμε  είναι  η  τεχνητή  Λίμνη Στράτου. Η ομορφιά , η ηρεμία και τα καταγάλανα  νερά της, προκαλούν  τον επισκέπτη να κάνει μία πρώτη  στάση  στην υπέροχη  αυτή  διαδρομή.
gefyra_axailoou


Συνεχίζοντας, κινούμενοι στη παραλίμνια διαδρομή της τεχνητής λίμνης Στράτου, συναντάμε στα αριστερά μας το χωριό Ματσούκι, στα δεξιά μας το Καστράκι και λίγο παρακάτω την ομώνυμη λίμνη (λίμνη Καστρακίου), η οποία αποτελεί φυσικό σύνορο του Δήμου Αγρινίου με το Δήμο Αμφιλοχίας. Πρόκειται για μία διαδρομή γεμάτη πλατάνια, όπου στα δεξιά θαυμάζουμε τα καταγάλανα νερά της λίμνης και στα αριστερά το καταπράσινο βουνό.
Ακολουθώντας την Ε.Ο. Αγρινίου-Άρτας, συναντάμε το χωριό Στράτος. Συνεχίζοντας στην εθνική οδό και αφήνοντας πίσω το χωριό Στράτος, συναντάμε τη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Λεπενού και συνεχίζοντας ευθεία συναντάμε το χωριό Κυψέλη (Σφήνα).


http://discoveragrinio.gr
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template