ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

12/5/16

Πότε το ΦΠΑ για την πώληση των ζώων προς σφαγή θα είναι 13 και πότε 23 τοις εκατό

Στις 11/05/2016, δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ.1058/2016, η οποία έχει ημερομηνία πρωτοκόλλου 20/04/2016, με θέμα «Προσδιορισμός συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζωντανών ζώων που προορίζονται για σφαγή και στην πώληση κρέατος». Η απόφαση αναφέρει ότι ο κτηνοτρόφος επιβάλλει συντελεστή ΦΠΑ 23% όταν πουλά σε έμπορο ζωντανά ζώα, δηλαδή παραμένει το ισχύον καθεστώς. Στην περίπτωση που κτηνοτρόφος πωλεί ζώντα ζώα σε έμπορο κρεάτων, τα οποία, κατόπιν σχετικής συνεννόησης μεταφέρονται σε σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του εμπόρου, ο οποίος και επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει με ΦΠΑ 23% τα ζώα που πωλεί.

Αντίθετα, στην περίπτωση που κατόπιν συμφωνίας, τα ζώντα ζώα μεταφέρονται στο σφαγείο με σκοπό τη σφαγή τους για λογαριασμό του κτηνοτρόφου, ο οποίος επιβαρύνεται με τα έξοδα σφαγής, και στη συνέχεια παραδίδονται στον έμπορο, ο κτηνοτρόφος οφείλει να τιμολογήσει τα πωληθέντα είδη με συντελεστή ΦΠΑ 13%, ενώ τα έντερα, οι κύστες και τα στομάχια ζώων, ολόκληρα ή σε τεμάχια, με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Παράδειγμα 1
Ο κτηνοτρόφος και πουλάει  10 πρόβατα στον κρεοπώλη με συμφωνία 3,00€ / κιλό, με το κόστος του σφαγείου να επιβαρύνει τον κρεοπώλη. Τότε:
Τα μεταφέρει στο σφαγείο.
Σφάζονται και προκύπτει καθαρό κρέας 100 κιλά.
Τιμολογεί 100 κιλά Χ 3 € = 300 € + 23% ΦΠΑ = 369 € συνολική αξία.
Το κόστος σφαγείου το πληρώνει ο έμπορος κρεάτων.

Παράδειγμα 2
κτηνοτρόφος πουλάει στον κρεοπώλη 10 πρόβατα αλλά τα έξοδα σφαγείου είναι δικά του. Προκύπτουν 100 κιλά κρέας. Σύμφωνα με τα παραπάνω,
Θα τιμολογήσει 100 κιλά Χ 3 € = 300 €  + ΦΠΑ 13%, = 339 € συνολική αξία.
Το κόστος σφαγείου το πληρώνει ο κτηνοτρόφος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΠΟΛ στο βιβλίο εσόδων – εξόδων θα υπάρχουν δύο στήλες, η μία θα λέει «πωλήσεις 13% κρέατος με σφαγή για λογαριασμό κτηνοτρόφου» και η άλλη θα λέει «πωλήσεις 23% ζωντανών ζώων σε εμπόρους σε μορφή κρέατος κατόπιν συνεννόησης».

Ωστόσο ένα πρόβλημα που επισημαίνει ο Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας (Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ.) και που θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω διευκρινήσεις είναι τι γίνεται με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν από τις 20/07/15 και μέχρι σήμερα, με διαφορετικό συντελεστή.

 Διαβάστε την ΠΟΛ

www.agrotypos.gr
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template