ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

24/9/14

Ολοταχώς για Ευρώπη τα ντόπια εσπεριδοειδή

Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα

Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;

Κώστας Καρακώστας

Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα
Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;
Κώστας Καρακώστας
- See more at: http://www.sinidisi.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4/#sthash.prHPucmE.dpuf
Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα
Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;
Κώστας Καρακώστας
- See more at: http://www.sinidisi.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4/#sthash.prHPucmE.dpuf
Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα
Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;
Κώστας Καρακώστας
- See more at: http://www.sinidisi.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4/#sthash.prHPucmE.dpuf
Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα
Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;
Κώστας Καρακώστας
- See more at: http://www.sinidisi.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4/#sthash.prHPucmE.dpuf
Μετά την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά
Αναγκαία η στήριξη των παραγωγών από την Πολιτεία μετά την καταστροφική φετινή χρονιά ώστε να μην χαθούν οι προοπτικές που ανοίγονται για πορτοκάλια και άλλα τοπικά προϊόντα
Για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στους ντόπιους παραγωγούς εσπεριδοειδών, μετά την πρόσφατη απόφαση των παραγωγών της Νότιας Αφρικής για αποχώρηση από την αγορά της Ευρώπης, μίλησε στην εφημερίδα «Σ» ο Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και ιδιοκτήτης της εξαγωγικής εταιρείας “The Hesperides”.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, με αιχμή του δόρατος τα εσπεριδοειδή, θα μπορούσε να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά και για άλλα προϊόντα που παράγει η Αιτωλοακαρνανία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά όμως είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για συνεργασία και ίδρυση συνεταιρισμών από τους ντόπιους παραγωγούς, αλλά και η στήριξή τους από την πολιτεία, ώστε, μετά από μια καταστροφική φετινή παραγωγή, να μην χαθούν οι προοπτικές που προέκυψαν.
Η αποχώρηση των Νοτιοαφρικανών παραγωγών από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφασίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, την περασμένη Δευτέρα, και ήρθε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησε κυρίως η Ισπανία και σε λιγότερο βαθμό η Ελλάδα, για αυστηροποίηση των ποιοτικών ελέγχων των εισαγόμενων πορτοκαλιών και λοιπόν εσπεριδοειδών. Κατά τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν ποσότητες ακατάλληλες προς βρώση και επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα, τα οποία έκαναν ασύμφορη πλέον την εισαγωγή εσπεριδοειδών, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής να αποφασίσουν να στραφούν σε αγορές της Ασίας αδιάφορες για την Ελλάδα, όπως είναι η Κίνα και η Νότια Κορέα.
Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Νότια Αφρική εξήγαγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 40-50% της συνολικής ποσότητας πορτοκαλιών που καταναλώνονται στην τοπική αγορά, (περί τα 110 εκατομμύρια κιβώτια ετησίως) αξίας άνω του 1,3 δισεκατομμυρίου δολαρίων, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απόσυρση ενός τόσο μεγάλου «παίκτη» δημιουργεί νέες προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην ουσία, η αποχώρηση αυτή συνιστά διπλασιασμό της αγοράς και το γεγονός αυτό αναμένεται να το εκμεταλλευτεί κυρίως η Ισπανία και δευτερευόντως η Ελλάδα και η Ιταλία έπειτα. Μέχρι τώρα το ελληνικό πορτοκάλι μπορούσε δύσκολα να ανταγωνιστεί το υποδεέστερο ποιοτικά αλλά και φτηνότερο νοτιοαφρικανικό. Τώρα όμως υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς να ανοίξουν τα φτερά τους για την Ευρώπη, προσφέροντας εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια και εσπεριδοειδή και μάλιστα σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, αντισταθμίζοντας έτσι τις μεγάλες απώλειες από το «κλείσιμο» της Ρωσικής αγοράς.
Όπως παρατηρεί ο κ. Πόρκος από, την εμπειρία του από τις εξαγωγές, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά των εσπεριδοειδών θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για το ξεκίνημα μιας μεγάλης εξαγωγικής προσπάθεια και άλλων τοπικών προϊόντων στη συνέχεια, αφού δεν στερούνται σε τίποτα έναντι όσων παράγονται στην υπόλοιπη Ελλάδας. «Είναι ευκαιρία όχι απλά να αυξήσουμε αλλά να υπερδιπλασιάσουμε τις ποσότητες που εξάγουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. «Είναι κρίμα να έχουμε τόσο καλής ποιότητας τοπικά προϊόντα και να εξάγουμε μαρμελάδα Κρήτης και λεμόνια Αιγίου, όπως αναγκάστηκα να κάνω πρόσφατα αφού δεν κατάφερα να συνεργαστώ με ντόπιους παραγωγούς. Προκειμένου όμως να βγούμε όλοι κερδισμένοι, χρειάζεται να αλλάξουμε νοοτροπία και να αρχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε περισσότερο στον εξαγωγικό τομέα».
«Σύμμαχοι» των παραγωγών είναι πρώτα απ’ όλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο όπως αναφέρει ο κ. Πόρκος είναι στελεχωμένο από «αξιόλογους» ανθρώπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τον κ. Γιώργο Ρόμπολα και την κ. Άννα Χρυσάφη, «που προσφέρουν πραγματική βοήθεια σε όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα και αναζητούν πληροφορίες για το πώς να επεκταθούν στις αγορές του εξωτερικού». Από πλευράς Δήμου, ο κ. Πόρκος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον κ. Μελιάδη που επιλέγει από τον κ. Παπαναστασίου για τη θέση του Αντιδημάρχου με αρμοδιότητα την Τοπική Ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα άτομο που μπορεί να προσφέρει πολλά. «Είναι πολύ καλό για τον τόπο να μπαίνουν τέτοια άτομα σε θέσεις σαν αυτή», μας είπε.
Επιπλέον, ο κ. Πόρκος εκτιμά ότι ουσιαστική βοήθεια στην κατοχύρωση στην συνείδηση των καταναλωτών των τοπικών προϊόντων θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι τοπικοί επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται σε ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Ανάλογες εμπειρίες έχει καταγράψει ο κ. Πόρκος κατά τα ταξίδια του στο εξωτερικό αλλά και ανά την Ελλάδα, όπου ξενοδοχεία και εστιατόρια δίνουν έμφαση στα τοπικά προϊόντα, προωθώντας στα μενού τους ως πρωινά ή επιδόρπια τοπικά φρούτα και γλυκίσματα. «Δεν είναι μόνο τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή που παράγει το Αγρίνιο. Παράγουμε μέλι, ελιές, τυρί, βότανα, ρίγανη, τραχανά, χυλοπίτες και εξαιρετικά γλυκά του κουταλιού. Όλα αυτά πρέπει να τα εκτιμήσουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι για να μπορούμε στη συνέχεια να τα προωθήσουμε και σε άλλες αγορές.
Η έξοδος της Νότιας Αφρικής από την ευρωπαϊκή αγορά συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τους ντόπιους παραγωγούς, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη. Σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη η διοργάνωση και καθιέρωση μιας μεγάλης έκθεσης τοπικών προϊόντων. η οποία θα λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για παραγωγούς, εμπόρους και καταναλωτές, αλλά και η ισχυροποίηση της παρουσίας της ντόπιας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής σε ανάλογες εκθέσεις στο εξωτερικό.
Καθοριστική όμως στην προσπάθεια των τοπικών παραγωγών να συνεργαστούν και να συνεταιριστούν διεκδικώντας την καθιέρωσή τους στην αγορά της Ευρώπης, πρέπει να είναι και η συμβολή της Πολιτείας. Μετά την καταστροφική φετινή χρονιά για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, όπως ανέφερε και η εφημερίδα «Σ» σε ρεπορτάζ της 10ης Σεπτεμβρίου 2014, σημειώνεται μείωση της παραγωγής από 50% έως 90%, ανάλογα με την περιοχή, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις στήριξης των παραγωγών, ώστε να μην χαθεί αυτή η ευκαιρία. Αν και κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι θα δούμε στη χώρα μας αποζημιώσεις ύψους 70-80%, όπως για παράδειγμα αυτές που λαμβάνουν οι αγρότες στην Ισπανία, θα πρέπει η κρατική ενίσχυση να είναι καίρια, έτσι ώστε να μην χαθεί και η παραγωγή της επόμενης χρονιάς και μαζί της και αυτή η μεγάλη ευκαιρία.
Δυστυχώς από ελληνικής πλευράς δεν βλέπουμε να υπάρχει η κινητικότητα η οποία θα έπρεπε να εμφανίζεται, μετά μάλιστα και από το ρωσικό εμπάργκο, που άφησε στα κρύα του λουτρού χιλιάδες Έλληνες παραγωγούς. «Τη στιγμή όμως που η ελληνική πολιτεία δείχνει τέτοια αδράνεια, βλέπουμε τον υπουργό Γεωργία της Κύπρου, Νίκο Κουγιάλη, να βρίσκει άμεσα λύση στρεφόμενος στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», αναφέρει ο κ. Πόρκος εκφράζοντας την δυσπιστία του για το πόσο ουσιαστική μπορεί να είναι η βοήθεια της ελληνικής πολιτείας προς τον Έλληνα παραγωγό.
Όπως είπαμε όμως η ευκαιρία είναι εδώ και είναι στο χέρι όλων να κάνουν τις κατάλληλες κινήσεις για να την εκμεταλλευτούν, ώστε του χρόνου να μην κάνουμε λόγο «για άλλο ένα πλήγμα στον πρωτογενή τομέα».
Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία έχουν τους παραγωγούς και τα προϊόντα που μπορούν να φτάσουν ψηλά. Έχουν όμως και τους άρχοντες, τοπικούς, και περιφερειακούς που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα;
Κώστας Καρακώστας
- See more at: http://www.sinidisi.gr/%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%8E%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B4/#sthash.prHPucmE.dpuf
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template