ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

30/1/13

Συνέντευξη του Π. Κουρουμπλή στην εφημερίδα "ΝΙΚΗ"

Συνέντευξη του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην εφημερίδα «Νίκη της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο κ. Χρήστο Κιούπη

«Το κυβερνητικό σχήμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κενό»
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλάει στη «Ν» και χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης
Συνέντευξη οτον Χρ. Κιουπη
Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποιεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος χαρακτηρίζει πολιτικά αυτιστικό και ετερόκλητο το κυβερνητικό σχήμα. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κενό, θύμα των άγριων και βάρβαρων επιλογών του, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει επίσης απάντηση σε όσους ταυτίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία και την ανομία, λέγοντας ότι θα υπάρξει σύγκρουση με αυτούς που τρομοκρατούν την κοινωνία.

1.             Τις πταίει για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας και κατά πόσο η καταδίκη επιθέσεων όπως στη Ν.Δ. ή στο Mall αρκεί για την απομόνωση και την εξάρθρωση τέτοιων οργανώσεων;
 Το φαινόμενο της τρομοκρατίας είναι πολυσύνθετο. Είναι άλλο το συμπέρασμα που μπορείς να εξάγεις εάν το προσεγγίσεις με όρους κομματικού οφέλους και άλλα θα είναι τα πορίσματα αν το ψηλαφίσεις και αποφλοιώσεις τον πυρήνα του. 0 ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν έχει κανένα μα κανένα όφελος από αυτού του είδους τα φαινόμενα. Συγκρούεται ευθέως με κάθε μορφή παραβατικότητας, αλλά και απευθείας με την ενδημούσα κοινωνική αδικία (φοροδιαφυγή, φοροκλοπή φοροαποφυγή), που είναι προϊόν εκείνων που εύκολα τρομοκρατούν την κοινωνία αλλά δυστυχώς καθίστανται απρόθυμοι να συγκρουστούν με την κοινωνική αδικία και την κοινωνική τρομοκρατία που παράγουν αυτού του είδους τα φαινόμενα (3.000 αυτοκτονίες συμπολιτών μας, υποσιτισμός, νέα φτώχεια, υπέρμετρη αύξηση των συσσιτίων, ενεχυροδανειστήρια).
2.             Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη στρατηγική του υποθάλπει ακραία στοιχεία;
Ορισμένους τους βολεύει να παρερμηνεύουν την ανθρωπιστική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για να προσποριστούν κομματικά οφέλη. Άλλωστε, η πολιτική ιστορία στον τόπο είναι γνωστή. Για παράδειγμα ο Α. Παπανδρέου για δεκαετίες κατηγορούνταν ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Οταν ο Γέρος της Δημοκρατίας είπε το περίφημο «τρομοκρατήσατε τους τρομοκράτες» δεν απευθυνόταν στην Αριστερά. Ούτε το σαμποτάζ του Έβρου ήταν δημιούργημα της Αριστεράς, ούτε βέβαια και η δολοφονία του αείμνηστου Τεμπονέρα. Αν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν παιχνίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ χρεώνοντάς του τις ανομολόγητες προθέσεις τους, θα καταλάβουν σύντομα ότι έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος.
3.             Που αποδίδετε τα σημάδια δημοσκοπικής στασιμότητας που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και μήπως ήταν τελικά λάθος η στρατηγική του ώριμου φρούτου που επιλέξατε για την κυβέρνηση;
 Ο ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων χρόνων, ξεδιπλώνοντας μια νέα υπερβατική πρόταση για τα δεδομένα της Αριστεράς, συστράτευσε δίπλα του μεγάλες ριζοσπαστικοποιημένες δυνάμεις κάτω από τις δεδομένες κοινωνικές συνθήκες. Δεν πιστεύω ότι στις επιλογές του είναι η λογική του ώριμου φρούτου. Αναλύοντας κανείς όλες τις πτυχές της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας δεν θα μπορούσε να περιμένει τίποτα περισσότερο από αυτό που έχει ήδη συμβεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4,5% έφτασε στο 27%. Το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου το 1977 πήγε από το 13% στο 25%. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αξιοποιεί τον πολιτικό χρόνο που του πρόσφερε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Ιουνίου. Ωριμάζει ταχύτατα και μορφοποιεί πολιτικές θέσεις σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα: Από τα εθνικά θέματα, όπως είναι το αδιαπραγμάτευτο της εθνικής ακεραιότητας και η καταδίκη κάθε αλυτρωτικής λογικής, μέχρι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα έχει στο επίκεντρο του τη στήριξη της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης που μπορεί να παράγει και πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, καθώς και τα κρίσιμα ζητήματα παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανοίγει έναν ουσιαστικό διάλογο με τα μεσαία στρώματα που βρίσκονται και αυτά σε ριζοσπαστική κινητικότητα και ετοιμάζεται για μία νέα πολιτική εξόρμηση που θα του εξασφαλίσει τη δυνατότητα μιας αυτοδύναμης, με την ευρεία έννοια, διακυβέρνησης της χώρας.
4.             Χαρακτηρίζετε βάρβαρη την οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης. Πόσο κοντά είναι τελικά οι πρόωρες εκλογές;
Αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ακόμα και ο πλέον καλόπιστος υποστηρικτής αυτής της συγκυβέρνησης αυτή τη βάναυση κατεδάφιση του εργασιακού και κοινωνικού μας πολιτισμού, όταν ακόμα και το ΔΝΤ και η τρόικα τους εγκαλούν για τη συνειδητή αδυναμία τους να συγκρουστούν με τη διαπλοκή της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και φοροκλοπής. Ακόμη και τώρα δεν διαθέτουν το πολιτικό κουράγιο να χτίσουν ένα φορολογικό μηχανισμό που θα εγγυάται τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Εμείς προετοιμαζόμαστε γιατί αυτό το πολιτικά αυτιστικό, ετερόκλητο σχήμα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε κενό, θύμα των άγριων και βάρβαρων επιλογών του.
5.              Με ποια κόμματα θα συμμαχήσετε για να κάνετε πράξη την αριστερή κυβέρνηση από τη στιγμή που το ΚΚΕ ούτε καν συζητάει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Η επόμενη μέρα των επόμενων εκλογών θα είναι πρωτόγνωρη για τα πολιτικά πράγματα και τον ελληνικό λαό. Και τότε οι όροι και οι απαιτήσεις της κοινωνίας για μια ευρύτερη σύμπλευση των αντιμνημονιακών δυνάμεων που φιλοδοξούν να υπερασπιστούν εν τοις πράγμασι την αξιοπρέπεια αυτού του λαού-  ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αυτοδύναμος-  θα είναι εντελώς διαφορετικοί από ό,τι σήμερα.
6.             Ποιοι είναι οι στόχοι του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι γίνατε ξαφνικά Ομπαμικοί;
Απαραίτητη θεσμική συνθήκη για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η ανταλλαγή απόψεων με θεσμικά πρόσωπα με τα οποία μπορεί είτε να συμφωνεί είτε να διαφωνεί. Το ζητούμενο είναι να υπερασπίζεται κανείς τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπεί, όποιος και αν είναι ο συνομιλητής του.
7.             Ήσασταν για χρόνια βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. 'Εχει μέλλον ή θα έχει την τύχη της ΕΔΗΚ;
Όσοι οδήγησαν με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές τους τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη στο να είναι μια συνιστώσα της ΝΔ έχουν βαρύτατες ιστορικές ευθύνες. Όσο εύκολη μπορεί να είναι η επιστροφή από την καταστροφή στην οποία οδήγησαν την ελληνική κοινωνία, άλλο τόσο και περισσότερο εύκολη μπορεί να είναι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην προ μνημονίου κατάσταση. Η ΕΔΗΚ είχε πιο ανώδυνο πολιτικό θάνατο.

Ημερ. Δημοσίευσης:27/1/2013
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template