ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

24/3/12

ΕΡΓΑ ΕΠΠΕΡΑΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Έργα 120 εκατομμυρίων ευρώ στην Αιτωλ/νία από το ΕΠΠΕΡΑΑ
Θ. Μωραΐτης: «Ένας μεγάλος κύκλος σκληρής και συστηματικής δουλειάς, ολοκληρώνεται με επιτυχία»

Ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ήμερες η αξιολόγηση και των τελευταίων προτάσεων για ένταξη στο επιχειρησιακού πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΑΑ).

Πρόκειται για το επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας και της στενής συνεργασίας που υπήρχε τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια μεταξύ του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνου Μωραΐτη, με την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Με τις τελευταίες αυτές αξιολογήσεις, στην Αιτωλ/νία θα υλοποιηθούν έργα προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ του ΕΣΠΑ.
Έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής χιλιάδων κατοίκων της Αιτωλ/νίας, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και  προϋποθέσεις ανάπτυξης, μέσα από την ανάδειξη του μεγάλου συγκριτικού πλεονεκτήματος του νομού, που δεν είναι άλλο από το περιβάλλον. Πρόκειται για σημαντικά έργα υποδομών τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εντάξεις σημαντικών έργων. Η προσπάθεια και η στοχοθέτηση των έργων είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο και ανήκει το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Σε σχετική του δήλωση, ο Θάνος Μωραΐτης, τόνισε:
«Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνουμε ένα μεγάλο κύκλο δουλειάς που ξεκίνησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ολοκληρώνεται σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται. Έγινε μια συστηματική προσπάθεια  σε συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια,  ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία που υπάρχουν. Γιατί τις δύσκολες αυτές μέρες έχουμε μόνο έναν δρόμo: Να έχουμε συνεργασία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ πόρων. Αξιοποιήσαμε όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ , το ΕΠΠΕΡΑΑ, ΤΟ ΠΔΕ, το πρόγραμμα ορεινής ανάπτυξης ΠΙΝΔΟΣ, το JESSICA, το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Έχουμε καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων το οποίο οδεύει προς την ολοκλήρωσή του μιας και ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εντάξεις. Έχουμε συγκεκριμένα έργα που θα αφήσουν το αναπτυξιακό αποτύπωμα τους στον τόπο με πιστώσεις για το 2012 για να ξεκινήσουν. Ειδικότερα για το ΕΠΕΡΑΑ υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια με την αυτοδιοίκηση ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Οι εντάξεις θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα 120 εκατομ.  ευρώ. Κάποια από τα έργα αυτά έχουν ξεκινήσει και δίνουν ήδη δαπάνες ενώ  στην πλειοψηφία τους τα έργα θα ξεκινήσουν μέσα στο 2012. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ωστόσο οι φορείς υλοποίησης των έργων (Δήμοι, Περιφέρεια) να προχωρήσουν με ταχύτητα τις διαδικασίες για τις δημοπρατήσεις ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και να μην υπάρξει κίνδυνος απένταξης έργων λόγω άσκοπων καθυστερήσεων και γραφειοκρατίας».

Ο υφυπουργός, υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που είχε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Ανδρέας Ανδρεαδάκης, που σε σχετική του δήλωση είπε: «Τα έργα που έχουν να κάνουν με αποχετεύσεις και βιολογικούς και που έχουν ενταχθεί στην Αιτωλ/νία έχουν φτάσει περί τα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Το σημαντικό είναι από δω και πέρα αυτά τα έργα να υλοποιηθούν, αφού  είναι ενταγμένα, άρα είναι εξασφαλισμένη καταρχήν την  χρηματοδότηση ,  με την βασική προϋπόθεση να μην υπάρξει καθυστέρηση, γιατί όλα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το 2015.»


ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΠΕΡΑΑ
Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αποτελεί πλέον μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του ΥΠΕΚΑ αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού.
Έτσι, ένα από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του ΥΠΕΚΑ που έχει ως  στόχους:
•         την Αειφορική Διαχείριση των περιβαλλοντικών μέσων, του φυσικού αποθέματος και των Αστικών Κέντρων και
•         τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή περιβαλλοντικής πολιτικής
Το ΕΠΠΕΡΑΑ έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,1 δις € και χρηματοδοτεί δράσεις σε όλη την Ελλάδα που εντάσσονται στις παρακάτω βασικές στρατηγικές Προτεραιότητες – Επιλογές:
•         Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος – Ενίσχυση «Πράσινων» Μεταφορών - Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
•         Προστασία και διαχείριση υδατικών πόρων.
•         Πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση περιβαλλοντικών κινδύνων.
•         Προστασία εδαφικών συστημάτων και διαχείριση στερεών αποβλήτων.
•         Προστασία Φύσης και Βιοποικιλότητας.
•         Ανάπτυξη Θεσμών και Μηχανισμών για αποτελεσματική άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Δυνητικοί τελικοί Δικαιούχοι του ΕΠΠΕΡΑΑ είναι τα Υπουργεία, οι Γενικές Γραμματείες των  Περιφερειών, οι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, άλλοι φορείς της Αυτοδιοίκησης, οι Εταιρείες του Δημόσιου Τομέα και οι Ιερές μονές του Αγίου Όρους.

 

Discover Agrinio

Βάλτος

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template