ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

20/3/12

Εντάχθηκαν τα έργα της πρώτης φάσης του ΑΝΑΣΑ

Θ. Μωραΐτης: «Προχωράμε με στοχευμένα έργα και ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς

Την ένταξη των πρώτων συγκεκριμένων έργων προϋπολογισμού 25.000.000 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Επιτροπή Συντονισμού και Εξειδίκευσης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος «ΑΝΑΣΑ» για τον Αμβρακικό κόλπο η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρεία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  κ. Θάνου Μωραΐτη.

 Πρόκειται για την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος του οποίου η διάρκεια είναι εξαετής.
Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα μέλη της Επιτροπής : ο Ειδικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Διβάρης, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Υδάτων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστόλης Κατσιφάρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Αποστόλης Κοιμήσης καθώς και ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης. Επίσης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας κ.Στράτος Ιωάννου, τα μέλη της Τεχνικής Γραμματείας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που υποβλήθηκαν από Περιφέρειες, Δήμους και Φορείς της περιοχής και αποφασίστηκε ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός της πρώτης φάσης του προγράμματος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέλθει στα 25.000.000 ευρώ. Αυτά τα έργα θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα έργα που  έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και υλοποιούνται στον Αμβρακικό.
 Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών ανέρχεται ήδη στα 47.500.000 ενώ αναμένονται στο επόμενο διάστημα οι αξιολογήσεις και άλλων προτάσεων για αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς που έχουν υποβληθεί , με εκτίμηση να ενταχθούν άμεσα πρόσθετα έργα προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ περίπου.
Ο Υφυπουργός κ. Μωραΐτης στην τοποθέτησή του επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι «οφείλουμε να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα στη σημερινή πραγματικότητα και στις υπαρκτές δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες».
 Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να ανακοινώνουμε έργα για το θεαθήναι τα οποία δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ. Ο αρχικός προϋπολογισμός των 120 εκ. € του προγράμματος με τις σημερινές συνθήκες είναι εκτός πραγματικότητας». Ο υφυπουργός είπε ακόμη ότι «υιοθετήθηκε σχεδόν το σύνολο των προτάσεων αφού οι δήμοι και οι περιφέρειες τήρησαν στο ακέραιο όσα είχαν συμφωνηθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης». Υπενθυμίζεται ότι είχε ζητηθεί να επαναξιολογηθούν έργα και προτεραιότητες με ρεαλιστικά κριτήρια βάσει των πραγματικών αναγκών της περιοχής άλλα και της συμπληρωματικότητας με άλλα προγράμματα.
 Οι προτεραιότητες που είχαν ήδη τεθεί από τον υφυπουργό στην Επιτροπή Παρακολούθησης ήταν συγκεκριμένες και αφορούσαν την αποκατάσταση του υδρολογικού ισοζυγίου του κόλπου, του περιορισμού της ρύπανσης, τις άμεσα αναγκαίες υποδομές για τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητας με κύρια την αλιεία καθώς και δράσεις για τα τοπικά προϊόντα. Οι προτεραιότητες αυτές τηρήθηκαν πλήρως κατά την ένταξη των πρώτων έργων. Ταυτόχρονα εντάχθηκαν σε ειδικές περιπτώσεις έργων οι τεχνικές τους μελέτες υπό την αυστηρή προϋπόθεση να οδηγούν σε αναγκαία έργα τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα σε επόμενη φάση.
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για πιστώσεις εντός του 2012 ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των έργων αλλά ζήτησε και ετοιμότητα από τους φορείς υλοποίησης τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει δεκτό το φαινόμενο της αναβλητικότητας και των καθυστερήσεων οι οποίες οδηγούν τελικά σε μη απορρόφηση των πόρων».

Έργα και μελέτες που εντάχθηκαν στο ΕΑΠ ΑΝΑΣΑ
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template