ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

14/3/12

Ερώτηση για την αποκατάσταση των ηρώων του 40

Προς τους αξιότιμους κ.κ.:
    Υπουργό Εθνικής Αμύνης
    Υπουργό Εξωτερικών


ΘΕΜΑ: Καθυστέρηση στην αποκατάσταση των 7.963 ηρώων που έπεσαν στα πεδία των        μαχών της Β. Ηπείρου την περίοδο του  ελληνοϊταλικού  Πολέμου 1940-41

       Σύμφωνα με περσινή απάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης σε σχετική ερώτηση τονίστηκε ότι « ...με την κύρωση από το αλβανικό κοινοβούλιο και την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Αλβανίας της σχετικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, καθορίστηκε το πλαίσιο για το συντονισμό των ενεργειών που απαιτούνται για την αναζήτηση και ενταφιασμό των Ελλήνων νεκρών του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, καθώς και την κατασκευή στρατιωτικών νεκροταφείων στην Αλβανία για τον ενταφιασμό τους (Βουλιαράτες-Κλεισούρα). Σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στη σχετική συμφωνία (άρθρο 1 παράγραφος 5), το παραπάνω έργο ανατίθεται σε κοινή ελληνοαλβανική επιτροπή από εμπειρογνώμονες, που θα συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό και η οποία θα επιλαμβάνεται άμεσα της επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει κατά την πορεία ολοκλήρωσης του έργου (εκσκαφή, καταγραφή, καθαρισμός, τοποθέτηση σε μεταλλικά οστεοκιβώτια, ενταφιασμό). Στην εν λόγω συμφωνία προβλέπεται η κατασκευή μνημείου για τους πεσόντες στις πολεμικές επιχειρήσεις. Η υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη με τη δημιουργία κοινής ελληνοαλβανικής επιτροπής, που θα συντονίζει τις εργασίες αναζήτησης των οστών και ενταφιασμού των Ελλήνων πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου...».  Αυτά απήντησε πέρσι ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

       Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο και παρ’ όλες τις περσινές δεσμεύσεις οι συγγενείς των πεσόντων αγωνιούν για την αποκατάσταση της εκκρεμότητας και δικαιολογημένα διότι  δεν γνωρίζουν ακόμη τίποτα για τη μικτή επιτροπή.

       Εντωμεταξύ σύμφωνα με έγκυρα αλβανικά ΜΜΕ και επίσημες αλβανικές και ελληνικές ιστοσελίδες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, υπέγραψε την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το θέμα και ανακοίνωσε και ονοματεπώνυμά τους.
   
      Κατόπιν των ανωτέρω

    
 ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί:
1.    Συγκροτήθηκε από ελληνικής πλευράς η αντίστοιχη επιτροπή εμπειρογνωμόνων;
2.    Από πόσα άτομα αποτελείται  και ποιοί είναι αυτοί;
3.    Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πώς θα λειτουργήσει η επιτροπή αυτή;
4.    Ποιο το σχέδιο δράσης για το ζήτημα και πώς θα γίνει η περισυλλογή των οστών;
 

Discover Agrinio

Βάλτος

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template