ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

9/12/11

ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Επίκαιρη Ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με θέμα την χαριστική πράξη απαλλαγής επιχειρήσεων από την καταβολή του Φ.Π.Α.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σχετικά με την απαλλαγή επιχειρήσεων από την καταβολή του Φ.Π.Α.
Συγκεκριμένα στην κατατεθείσα ερώτηση ο κ. Π. Κουρουμπλής αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αίσθηση προκαλεί η προσθήκη διάταξης στο Σ.Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66/31-3-2011), σύμφωνα με την οποία από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απαλλάσσονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο μεταφοράς αγαθών μέσω αγωγών ή η παροχής πρόσβασης σε τέτοιους αγωγούς, κατά την εξαγωγή εκτός κοινότητας. Σημειωτέον δε, ότι με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου δεν υπήρχε και δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά αντιθέτως προστέθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια δίχως κάποιος βουλευτής να γνωρίζει τον λόγο κατάθεσης της συγκεκριμένης τροποποίησης.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Π. Κουρουμπλής ερωτά:  α) Σύμφωνα με ποια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναρμονίζεται η ανωτέρω διάταξη με το Ελληνικό Δίκαιο και υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση; Έχει αναδρομική ισχύ και από πότε η συγκεκριμένη διάταξη;  και  β)Επέρχεται ζημιά στο ελληνικό δημόσιο από την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και εάν ναι ποιο το ύψος αυτής, καθώς επίσης  γιατί η κατάθεσή της δεν συνοδεύονταν από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;           
      

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η χώρας μας βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή από την εποχή της μεταπολιτευτικής μας Δημοκρατίας. Οι Έλληνες πολίτες, πέραν των συνεχών μειώσεων των αποδοχών τους, καλούνται να καταβάλλουν επιπρόσθετους δυσβάστακτους φόρους με την ελπίδα σωτηρίας της πατρίδας.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με σκοπό την ενίσχυση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αίσθηση προκαλεί η προσθήκη διάταξης στο Σ.Ν. 3943/2011 (ΦΕΚ 66/31-3-2011), σύμφωνα με την οποία από τον φόρο προστιθέμενης αξίας απαλλάσσονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο μεταφοράς αγαθών μέσω αγωγών ή η παροχής πρόσβασης σε τέτοιους αγωγούς, κατά την εξαγωγή εκτός κοινότητας.
Συγκεκριμένα  με την περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 27 του παραπάνω νόμου προστέθηκε μετά το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ε΄ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Νόμου 2859/2000, εδάφιο ως εξής: «Ως μεταφορές για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου νοούνται και οι μεταφορές αγαθών μέσω αγωγών ή η παροχή πρόσβασης σε τέτοιους αγωγούς» Η ανωτέρω διάταξη προστέθηκε με αναδρομική ισχύ από τότε που ίσχυσε ο Ν. 2859/2000. Ο Νόμος 2859/2000 κωδικοποιεί τις διατάξεις του ΦΠΑ που η έναρξη  αρχίζει από την 1-1-1987 ημέρα έναρξης του ΦΠΑ στην Ελλάδα. Στην παρ. 16 γ΄ του άρθρου ορίζεται ότι: «Η ισχύς δε, των διατάξεων των παραγράφων 2,3,4,5,9,10 και 11 αρχίζει από 1.1.2011». Αξίζει να σημειωθεί ότι με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου δεν υπήρχε και δεν συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συγκεκριμένη διάταξη, αλλά αντιθέτως προστέθηκε κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια δίχως κάποιος βουλευτής να γνωρίζει τον λόγο κατάθεσης της συγκεκριμένης τροποποίησης.Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1) Σύμφωνα με ποια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναρμονίζεται η ανωτέρω διάταξη με το Ελληνικό Δίκαιο και υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή να αφορά συγκεκριμένη επιχείρηση; Έχει αναδρομική ισχύ και από πότε η συγκεκριμένη διάταξη;
2) Επέρχεται ζημιά στο ελληνικό δημόσιο από την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης και εάν ναι ποιο το ύψος αυτής, καθώς επίσης  γιατί η κατάθεσή της δεν συνοδεύονταν από έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου;”                  


Η Ερώτηση του κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 9/12/2011.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template