ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

25/6/11

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ομιλία του Βουλευτή Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», ο Βουλευτής Αιτ/νίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε ότι «προχωρούμε στη συμφωνία ενός δεύτερου δανείου "μαμούθ" και το ερώτημα του ελληνικού λαού είναι εάν τα χρήματα αυτά έρχονται να στηρίξουν την ανάπτυξη ή να εκπληρώσουν μόνο υποχρεώσεις και να δεσμεύσουν τη χώρα με ισχυρότερους δεσμούς υποχρέωσης απέναντι στους δανειστές της. 
Σε μια περίοδο όμως, έτσι  όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην Ευρώπη αρχίζουν να είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται  ότι δεν είναι η Ελλάδα το μαύρο πρόβατο και αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό. Αντιθέτως όλα αυτά που έχουν συμβεί έχουν και αφετηρία τον τρόπο ανάπτυξης της Ε.Ε.». Ο ελληνικός λαός, επεσήμανε, πρέπει να αισθανθεί ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην λειτουργήσει στον βωμό μόνο των υποχρεώσεων που της επιβάλλουν,  αλλά και των δικαιωμάτων που παράγονται από τη λογική ότι είμαστε εταίροι και όχι ότι αυτοί είναι δανειστές και εμείς οφειλέτες.
Εν συνεχεία ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ορισμένες φορές επιδεικνύει συμπεριφορά παρακράτους και όχι κράτους εν κράτει, λέγοντας χαρακτηριστικά «πώς συμβαίνει από την μία πλευρά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να μην πληρώνει τα δάνεια που έχει πάρει από το ελληνικό κράτος,  και τους τόκους των προνομιακών μετοχών Ελλήνων της Αμερικής,  και από την άλλη μεριά να ζητούμε από τους Έλληνες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα;».
 Ο κ. Κουρουμπλής ανεφέρθη και στο ρόλο που επιτελούν οι Επίτροποι του Δημοσίου, λέγοντας πως μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντιληπτό εάν πράγματι ασκούν δημόσιο λειτούργημα εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου. Αναφορά έκανε και στο ζήτημα των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα τόνισε, ότι «θα πρέπει να δούμε όχι μόνο τα δάνεια που λήγουν αλλά και τα δάνεια που τρέχουν. Μήπως θα πρέπει τουλάχιστον το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταμιευτήριο αλλά και οι τράπεζες που έχουν πάρει τόσες εγγυήσεις από το ελληνικό κράτος να επιδείξουν μια συμπεριφορά βελτιώνοντας τους όρους και διευκολύνοντας ανθρώπους που έχασαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους»;
Επιπροσθέτως ανέφερε ότι θα πρέπει να εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή και το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, ενώ αναφέρθηκε και στους ελέγχους που πραγματοποιεί  το ΣΔΟΕ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι ενώ οι υπάλληλοι του  ΣΔΟΕ πραγματοποιούν συχνά ελέγχους σε  καταστήματα μικροεπιχειρηματιών, σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από δέκα χρόνια έχουν να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο χώρο του φαρμάκου. 


Χαρακτηριστικά ανέφερε «πως είναι δυνατόν να επιτρέπεται οι δαπάνες προώθησης των πολυεθνικών του φαρμάκου να είναι στο 16% για να δικαιολογούν έξοδα και να μην πληρώνουν φόρους, καθώς επίσης πως συμβαίνει οι πολυεθνικές φαρμακευτικές που διακινούν μεγάλης αξίας φάρμακα τα γνωστά «πρωτότυπα», παρά ταύτα οι ισολογισμοί τους την φετινή χρονιά να εμφανίζονται  αρνητικοί».  Αυτά τα ζητήματα, τόνισε,  είναι κρίσιμα για να πείσουμε την κοινωνία ότι δεν υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να πληρώσουμε όλοι. Είναι φιλότιμος ο ελληνικός λαός και θα πληρώσει, αλλά πρέπει πρωτίστως να εμπεδώσουμε το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, και να  δημοσιοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που μετέφεραν  τα χρήματα τους  εξωτερικό καθώς επίσης  πότε συγκεκριμένα θα ελεγχθεί  το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων.
Ο Κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να εξεταστεί το ζήτημα αναστολής του πόθεν έσχες μέχρι το 2015 στην ιδιωτική κατασκευή, προκειμένου να ενισχυθεί ο χώρος αυτός  στον οποίο απασχολούνται  τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι.
Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι πρέπει να εξεταστούν αυτού του είδους τα ζητήματα με μεγάλη προσοχή, για να δώσουμε μια καινούργια ελπίδα στον κόσμο, ειδάλλως η μελαγχολία που επικρατεί σ’ αυτό τον τόπο κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια αυτοκαταστροφική λογική που λέει
« δεν έχω να χάσω τίποτα, ας γίνει ό,τι θέλει».
Ανέφερε δε, ότι πρέπει να δώσουμε μια προοπτική για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, να πούμε στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια και από εκεί και πέρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template