ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

8/3/11

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΠ «ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με την επέκταση του καθεστώτος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» στην παραγωγή ελιάς του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Στην ερώτησή της η Βουλευτής επισημαίνει:
«Από το 1993 η «Ελιά Καλαμών» είναι μεταξύ των προϊόντων για τα οποία ισχύει το καθεστώς της Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Δυστυχώς όμως αν και οι «Ελιές Καλαμών» παράγονται σε τέσσερις νομούς της χώρας μας (Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία  και Φθιώτιδα) στο εν λόγω καθεστώς έχει ενταχθεί μόνον η παραγωγή  του Νομού Μεσσηνίας. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου η παραγωγή «Ελιάς Καλαμών» στην Ελλάδα ανέρχεται κάθε χρόνο περίπου στους 30 - 35.000 τόνους από τους οποίους περίπου το 30% παράγεται σε περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας εξασφαλίζοντας στους ασχολούμενους με την καλλιέργεια αυτή ένα αξιοπρεπές εισόδημα λόγω της υψηλής ποιότητας του προϊόντος την ίδια στιγμή που ο Νομός Μεσσηνίας παράγει μόνο το 5% της ελληνικής παραγωγής. Να σημειωθεί επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός παραγωγών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχουν προβεί σε υψηλού κόστους επενδύσεις προκειμένου να παράγουν ένα προϊόν άριστης ποιότητας και εμπορικά ανταγωνιστικό. Κατά συνέπεια η ισχύουσα κατάσταση με αναγνωρισμένες ως ΠΟΠ «Ελιά Καλαμών» μόνο τις ελιές που παράγονται στο Νομό Μεσσηνίας, έχει ως συνέπεια να απαξιώνεται το προϊόν που παράγεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και κατ’ επέκταση να καθιστά τις σχετικές επενδύσεις των παραγωγών ασύμφορες και χωρίς ουσιαστικό οικονομικό αντίκρισμα. Είναι επιζήμια δηλαδή, η παραγωγή του νομού Αιτωλοακαρνανίας σε επίπεδο παραγωγού, συσκευαστών και εξαγωγέων. Η διατήρηση δύο ταχυτήτων για το προϊόν αυτό είναι ξεκάθαρο ότι βλάπτει σημαντικά τη συνολική παραγωγή «Ελιάς Καλαμών» της χώρας μας. Συγκεκριμένα διαχωρίζεται στην υψηλής ποιότητας, με ΠΟΠ, παραγωγή του νομού Μεσσηνίας και στην παραγωγή των υπόλοιπών νομών, η οποία αν και είναι της ίδιας υψηλής ποιότητας, εξαιτίας της μη ένταξης της στην ΠΟΠ εξομοιώνεται εμπορικά με την παραγωγή ελιάς τρίτων χωρών (Τουρκία, Αίγυπτος, Λατινική Αμερική, κ.α), η οποία είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας.»
Τέλος, η κυρία Γιαννακά ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να προχωρήσει στην γεωγραφική επέκταση των «Ελιών Καλαμών» με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν την προώθηση και εμπορική καταξίωση των προϊόντων τους μέσω της κατοχύρωσης ΠΟΠ. Επίσης ερωτά εάν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας στο καθεστώς ΠΟΠ για την «Ελιά Καλαμών», δεδομένης τις ευρύτερης στρατηγικής προώθησης των ανταγωνιστικών Ελληνικών ποιοτικών γεωργικών προϊόντων στο εξωτερικό.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template