ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

6/12/10

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΙΑΣ
Στην  επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Σοφίας Γιαννακά, σχετικά με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας με έμφαση στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας απάντησε, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη.
Στην ερώτηση της η βουλευτής αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που πλήττουν αρκετές αγροτικές Περιφέρειες και Νομούς της χώρας όπως και το Νομό Αιτωλοακαρνανίας και λειτουργούν ανασταλτικά στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και την παραγωγική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Συμπλήρωσε ρωτώντας το Υπουργείο, για τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει, τις στρατηγικές και τους πολιτικούς άξονες που θα εφαρμόσει η νέα ηγεσία για όλη την ελληνική περιφέρεια, ώστε πραγματικά να θεμελιώσει και να διασφαλίσει ένα πράσινο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας. Επιπλέον, υποστήριξε, ότι τα πλήγματα στο αγροτικό εισόδημα είχαν έρθει πολύ πριν τη δημοσιονομική κρίση, προσθέτοντας ερωτήματα σχετικά με το θέμα των καπνοπαραγωγικών περιοχών και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των καπνοπαραγωγών ώστε να μπορούν να παίρνουν στο ακέραιο την επιδότησή τους, τουλάχιστον μέχρι το 2013. Επίσης αναφέρθηκε, στο καθεστώς της προστασίας ονομασίας προέλευσης της ελιάς Καλαμών και στο γεγονός ότι η Αιτ/ναι έχει εξαιρεθεί από το καθεστώς αυτό. Ζήτησε, επίσης από την Υπουργό, να τοποθετηθεί σχετικά με την άμεση προκήρυξη αγροτοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων και με τα σχέδια βελτίωσης για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας, υποστηρίζοντας, ότι είναι σχέδια που κρίνονται αναγκαία για όλο τον αγροτικό κόσμο, ειδικά όταν οι αγρότες εδώ και πολύ καιρό δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητές τους, γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Η Υπουργός, απαντώντας στην κυρία Γιαννακά τόνισε μεταξύ άλλων: «Θέλω να αναφερθώ στα μέτρα και τις δράσεις υπέρ των πρώην και των νυν καπνοπαραγωγών, γιατί είναι ένα ζήτημα που αντιλαμβάνομαι πόσο σημαντικό είναι για το νομό σας, στον οποίο αναφέρεται και η επίκαιρη ερώτησή σας. Τα μέτρα έχουν ήδη ξεκινήσει να ενεργοποιούνται, όπως ξέρετε και είναι: Η επιστροφή κατ’ αρχάς του 50% της απώλειας των έμμεσων ενισχύσεων για την τριετία 2010-2012 με πολύ απλό τρόπο, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους, που είναι ένας πραγματικός εφιάλτης για τους αγρότες. Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης είναι ζήτημα ημερών. Η προκήρυξη ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι εντός επίσης των προσεχών ημερών, με στόχο απολύτως εφικτό και δέσμευση του Υπουργείου, οι πληρωμές να γίνουν στα μέσα του 2011, μαζί με την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Έχουμε μια νέα προκήρυξη ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ για σχέδια βελτίωσης. Έχουν ήδη προκηρυχθεί 52 εκατομμύρια ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις του Άξονα 3 και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011 –κι αυτό επίσης είναι μια ασφαλής δέσμευση- θα προκηρυχθούν δύο γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις. Αυτές θα είναι για όσους έχουν εγκαταλείψει την καλλιέργεια του καπνού, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ και για ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας καπνού επίσης 60 εκατομμυρίων ευρώ.»
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template