ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

29/11/10

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ"

Ομιλία του βουλευτή κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στη συζήτηση του Σ.Ν. «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης»


Ενόψει του εορτασμού της «Παγκόσμιας ημέρας για την πάταξη της βίας κατά των γυναικών», ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κος Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου  «Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης», τόνισε πως αναφορές σε κοινωνικά προβλήματα δεν πρέπει να γίνονται μόνο με αφορμή τον εορτασμό διεθνών επετείων, αλλά θα πρέπει να αποτελεί στάση ζωής και συμπεριφοράς όλων μας.
Συγκεκριμένα τόνισε πως η συνεισφορά της γυναίκας στην οικογένεια, την οικονομία και την κοινωνία δεν είναι ζήτημα μόνο κάποιων αναφορών που προσδιορίζονται σε μία επέτειο, αλλά η πραγματικότητα για τη δημιουργία μίας ισόρροπης οικογένειας και κοινωνίας.  Επικαλούμενος την ανάλυση του «Σάμιουελ», ανέφερε πως η συνεισφορά της γυναίκας στην υλοποίηση του νοικοκυριού αποτελεί το 20% του ΑΕΠ, ενώ επεσήμανε τη σημαντική προσφορά της γυναίκας-μητέρας, όχι μόνο στην πολυτεκνία αλλά και στην καλλιτεκνία, δηλαδή στην ώριμη ανάπτυξη και διάπλαση της προσωπικότητας των παιδιών σε ένα ήρεμο, ανθρώπινο και ευαίσθητο κοινωνικό περιβάλλον.
Επί τούτου, τόνισε πως «το παιδί θα πρέπει να φεύγει από το σπίτι, πριν φύγει η μητέρα και να έρχεται στο σπίτι, αφού έχει έρθει η μητέρα». Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σωστή λειτουργία του κοινωνικού κράτους και την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε πραγματικά οι υπηρεσίες που θα προσφέρει μία συντεταγμένη πολιτεία που πιστεύει στην κοινωνική δημοκρατία, να είναι υπηρεσίες που θα στηρίζουν το οικογενειακό περιβάλλον και δεν θα δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι η γυναίκα με την ανοχή που επιδεικνύει στο βωμό της διάσωσης του περίφημου θεσμού του γάμου, δυστυχώς ανέχεται συμπεριφορές που συντηρούν φαινόμενα βίας. Εάν όμως διέθετε στάση αυτοσεβασμού που θα προσδιοριζόταν από μία απειλή αποχώρησης από το σπίτι, ίσως θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν και να εκμηδενιστούν φαινόμενα βίαιης συμπεριφοράς από τον άνδρα.
Τόνισε πως ο θεσμός, της προσφυγής στην ποινική διαδικασία, της διαμεσολάβησης στον εισαγγελέα αποδεικνύεται αδύναμος να υπηρετήσει την καλλιέργεια ενός καλύτερου κλίματος στην οικογένεια. Μόνο με την παραπομπή αυτών των φαινομένων σε οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές θα μπορέσουν να αμβλυνθούν αυτού του είδους οι κρίσεις και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο περιβάλλον, για να λειτουργήσει η οικογένεια τόσο προς όφελος της ιδίας όσο και της ευρύτερης κοινωνίας.
Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως πολλές φορές ακόμα και η χρήση συγκεκριμένης ορολογίας όπως για παράδειγμα ο όρος «βοήθεια, προστασία για τη γυναίκα», συντηρεί τα πρότυπα του αδύναμου και του ισχυρού. Συνεπώς πρέπει η ορολογία που χρησιμοποιείται, ειδικά από τα γυναικεία κινήματα, να είναι τέτοια που πραγματικά να ανατρέπει αυτή τη στάση ζωής, η οποία δυστυχώς υπάρχει έμφυτη και «μεταφέρεται» μέσα στους αιώνες.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις Υπουργικές Τροπολογίες του υπό συζήτηση Σχεδίου Νόμου. Τόνισε πως τα προωθούμενα μέτρα για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως τα πρόσωπα με αναπηρία είναι σε σωστή κατεύθυνση, ενώ πρότεινε οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν το «επίδομα ανικανότητας» να περιλαμβάνουν  και τους συνταξιούχους του ελληνικού δημοσίου με προβλήματα τύφλωσης και παραπληγίας. Επιπροσθέτως, πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του Ν.3232 και στο ΝΑΤ, με σκοπό να λαμβάνουν αυτό το επίδομα και κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις τυφλών και παραπληγικών.
Ο βουλευτής τόνισε πως τα μέτρα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει βούληση που αντιλαμβάνεται και αφουγκράζεται την αγωνία εκείνων που πραγματικά βιώνουν το μαρτύριο αυτής της κρίσης, δίνοντάς τους ελπίδα τη σημερινή δύσκολη περίοδο.
Στο τέλος της ομιλίας του, αναφέρθηκε στα ληφθέντα μέτρα για την απαγόρευση  του καπνίσματος. Συγκεκριμένα δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με την αυστηρότητα των διατάξεων για απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους που βρίσκονται παιδιά κάτω των 12 ετών, ωστόσο θεώρησε σκόπιμη τη λήψη  συγκριμένων ρυθμίσεων ώστε να επιτρέπεται το κάπνισμα σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως καφετέριες και εστιατόρια, διότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template