ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

7/10/10

Ο Κ ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Ιστορική πρωτοβουλία οι δασικοί χάρτες Θ. Μωραΐτης :
"Διαψεύδονται όσοι πίστευαν πως δεν θα προχωρήσουμε"

Στη βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση των δασικών χαρτών και το ΠράσινοΤαμείο





Για λήψη "μιας ιστορικής και τολμηρής απόφασης που ανταποκρίνεται στη διαφάνεια και την προστασία των δασών" έκανε λόγο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης από το βήμα της βουλής την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του για το νομοσχέδιο κύρωσης των δασικών χαρτών και του Πράσινου Ταμείου.
Ειδικότερα για το θέμα των δασικών χαρτών ο Υφυπουργός επισήμανε πως αποτέλεσαν από την αρχή βασική προτεραιότητα του Υπουργείου, και η ψήφισή του από τη βουλή αποτελεί διάψευση για όσους πίστευαν ή δεν ήθελαν να προχωρήσει αυτή η «ιστορική πρωτοβουλία»
όπως την χαρακτήρισε.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκινά από την ΒΑ Αττική, που επλήγη από σειρά καταστροφικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια και που τώρα η κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ με μια ξεκάθαρη και διάφανη διαδικασία, που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δίνουν
τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών , με ειδικές προβλέψεις για την ανάρτηση τους και τις τυχόν αντιρρήσεις. Επιπλέον, σε περίπτωση που δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις μέσα σε 40 ημέρες , ο χάρτης θα κυρώνεται, θα δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και θα είναι πλέον οριστικός.
Ιδιαίτερα στο άρθρο 24 που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και που αφορά που αφορά σε εκτάσεις οικισμών τα όρια των οποίων αμφισβητούνται, η διαδικασία ανάρτησης δασικών χαρτών αναστέλλεται επί μια διετία (+ 1 έτος παράταση) έως ότου αποφανθεί
η πολιτεία επί των συγκεκριμένων πλέον υποθέσεων λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά στοιχείων από ΟΤΑ, Διοίκηση και ενδιαφερόμενους.
«Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνουμε ένα σοβαρό και αξιόπιστο νομικό πλαίσιο στις προβληματικές αυτές περιοχές για να επανέλθει και η ηρεμία στις κοινωνίες αυτές.» σημείωσε ο Υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως " Το ΥΠΕΚΑ θα κυρώσει δασικούς χάρτες διότι η
Πολιτεία οφείλει μια απάντηση σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται σε ομήρεια είτε σε επιτροπές αμφισβητήσεων, είτε με αναστολή οικοδομικών αδειών."
Για το Πράσινο Ταμείο ο κ. Μωραΐτης υποστήριξε πως με το παρόν νομοσχέδιο, αλλάζει οριστικά η εφαρμογή και υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής.
"Εισάγουμε μια διαφορετική αντίληψη, έτσι ώστε να καθιερωθεί ένα διάφανο και αποτελεσματικό σύστημα χρηματοδότησης περιβαλλοντικών παρεμβάσεων. Ένας οργανισμός βασισμένος σε Ευρωπαϊκά πρότυπα που θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και τη χρηστή διαχείριση των πράσινων πόρων. Διασφαλίζουμε πως τα έσοδα από τα διάφορα τέλη, εισφορές και πρόστιμα, θα διατεθούν αποκλειστικά για τον σκοπό για τον οποίο εισπράχθηκαν." τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος.
Ο Θάνος Μωραΐτης ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία ότι : "…είμαστε εδώ και διαμορφώνουμε μια νέα συμμαχία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος Αλλά παράλληλα όμως στέλνουμε ένα ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα σε αυτούς που ποδοπάτησαν κάθε έννοια νομιμότητας.
Σε αυτούς που λειτούργησαν εις βάρος της κοινωνίας και εις βάρος του δασικού πλούτου της πατρίδας μας. Τους λέμε λοιπόν ότι έκαναν μεγάλο λάθος αν ήλπιζαν ότι οι δασικοί χάρτες ήταν απλά εξαγγελία… κανείς, είτε ιδιώτης, είτε κρατικός λειτουργός δεν θα ξαναπαίξει παράνομα παιγνίδια στην πλάτη της πολιτείας και της κοινωνίας."

 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template