ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

20/9/10

ΛΙΝΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ:ΠΕΝΤΕ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


- Αξιοποίηση χώρων πρασίνου-δημιουργία νέων:

Η δημοτική αρχή δημιούργησε χώρους πρασίνου σε σημεία περιμετρικά του κέντρου του Αγρινίου, καθώς εκεί ήταν περισσότερο εφικτό. Η πολιτική αυτή οφείλει να συνεχιστεί με μικρές παρεμβάσεις-αναπλάσεις και σε κεντρικά σημεία, όπου αυτό είναι εφικτό. Από την άλλη το πράσινο μπορεί να γίνει πρακτικά στη ζωή όλων των συνδημοτών μας. Πώς; Με παρεμβάσεις σε χώρους όπως π.χ:

την κατασκευή μονοπατιών στο δασσύλιο του Αγίου Χριστοφόρου, η τη κατασκευή ποδηλατόδρομου στο Πάρκο.

Το πράσινο οφείλει να γίνει ένας τρόπος ζωής.

- Ανάδειξη της Μεσοπολεμικής ιστορίας της πόλης μας: Το Αγρίνιο, ως αστικό κέντρο, φέρει βαριά ιστορική κληρονομιά από την εποχή του Μεσοπολέμου, την εποχή του καπνού, του μόχθου, της εργατιάς. Η εποχή αυτή άφησε στο Αγρίνιο τη λαχαναγορά, η οποία ήδη ανακατασκευάζεται και μπορεί να γίνει ένας σύγχρονος εκθεσιακός χώρος, στα πρότυπα βιομηχανικών κτηρίων που αξιοποιήθηκαν σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το επόμενο στοίχημα είναι οι καπναποθήκες Παπαπέτρου: Με συντονισμένες κινήσεις, οφείλουν να ξεπεραστούν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να γίνουν επιτέλους ένα σύγχρονο «Πολυμουσείο», που εκτός από τα τόσα αρχαιολογικά ευρήματα-τα οποία δυστυχώς παραμένουν ξεχασμένα σε αποθήκες λόγω έλλειψης εκθεσιακών χώρων, να στεγάσει επιτέλους το πολυπόθητο Μουσείο Καπνού, αποτυπώνοντας έτσι τις βαθιές ιστορικές μνήμες. Οι αποθήκες Παπαπέτρου οφείλουν να αναδειχθούν σε αστικό σύμβολο του Αγρινίου, όπου επισκέπτες, μαθητές, φοιτητές από όλη την Ελλάδα να επισκέπτονται το Αγρίνιο για αυτό το λόγο.

- Οδική σύνδεση φυσικών ομορφιών και ιστορικών μνημείων του ενιαίου δήμου και παράλληλη ανάπλαση τους:

Ο νέος Δήμος Αγρινίου περιλαμβάνει έναν τεράστιο θησαυρό φυσικών ομορφιών και ιστορικών μνημείων: Είναι ο Δήμος των 6 λιμνών ( φυσικών και τεχνητών), των ορεινών όγκων ( Αράκυνθος, Παναιτωλικό όρος.

Είναι ο Δήμος που θα περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο Στράτου, περιλαμβάνει ήδη ( ενδεικτικά) το μισοβυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας Μαύρικα, το κάστρο στο Αγγελόκαστρο κ.α. Όλα αυτά τα ιστορικά μνημεία πρέπει να αποκτήσουν οδική πρόσβαση. Από την άλλη στοίχημα οφείλει να μπεί σε διαδικασία υλοποίησης η Παρατριχώνια Οδός ενώ να διανοιχθούν δρόμοι προς τις όχθες της λίμνης Καστρακίου-Κρεμαστών- Λυσιμαχείας. Αλλά και στις όχθες του ποταμού Ζέρβα Παράλληλα οφείλουν να αξιοποιηθούν οι υπάρχοντες εγκασταστάσεις στη Λίμνη Στράτου, ενώ στις υπόλοιπες λίμνες μπορούν να διαμορφωθούν νέοι χώροι αναψυχής: Δημιουργία σημείων σκιάς με τοποθετήσεις δέντρων , προκάτ κατασκευές, παρατηρητήρια, ξύλινες εξέδρες και άλλες υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες.
Βασική προυπόθεση να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια που αφορούν τη παρέμβαση στις λίμνες μας.

Στόχος το Αγρίνιο να προσφέρει στον επισκέπτη ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων και διαμονής κάνοντας τον δήμο μας πιο ελκυστικό. Η τόνωση της τοπικής μας οικονομίας περνά μέσα από την αξιοποίηση της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς.

- Το Πανεπιστήμιο να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης μας:

Η αυτονόμηση του Πανεπιστημίου έφερε στη πόλη μας νέες προκλήσεις: Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι μια αυτόνομη νησίδα, αποκομμένη από τη ζωή του τόπου μας αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του: Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στην αξιοποίηση φυσικών-ιστορικών ομορφιών, μιας και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας άπτονται του αντικειμένου: Η δημιουργία φυσικού Πάρκου με τα άγρια άλογα του Πεταλά ή περιβαλλοντικού πάρκου στη λίμνη Τριχωνίδα θα μπορούσε να γίνει με την επιστημονική συμβολή του Πανεπιστημίου. Και οι φοιτητές θα αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο μας, και το Πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμα περισσότερο βιώσιμο και αυτό θα αποτελέσει θετική διαφήμιση για το Αγρίνιο σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας

Δυστυχώς η αγροτική οικονομία εγκλωβίζεται πολλές φορές σε αδιέξοδες κεντρικές πολιτικές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα που έχουν ζήτηση. Η αξιοποίηση τους θα έρθει όταν Το αγρινιώτικο μέλι, λάδι, κρασί, τσίπουρο γίνουν μόδα και τρόπος ζωής σε πανελλήνιο επίπεδο. Έτσι θα ανοίξουν νέοι δρόμοι αγορών και θα υπάρξουν νέα κίνητρα παραγωγής. Ο διευρυμένος Δήμος Αγρινίου οφείλει να δώσει φήμη και αίγλη σε αυτά τα προϊόντα. Η διοργάνωση εκθέσεων, η δημιουργία υπαίθριων αγορών με τη μορφή Φεστιβάλ που γίνονται σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό και θα έκαναν το Αγρίνιο πόλο έλξης για επισκέπτες και θα «έντυναν» πολλά τοπικά προιόντα με μια νέα φήμη κάνοντας τα πιο ελκυστικά.

Φτάνει μόνο η έκθεση των προιόντων και από τα 9 δημοτικά διαμερίσματα, ώστε να κάνουν το Φεστιβάλ αυτό ένα από τα πιο μεγάλα και τα πιο ονομαστά στο πανελλήνιο.

Το Αγρινιώτικο προιόν μπορεί να γίνει ένας νέος τρόπος ζωής!

linosyfantis.blogspot.com

 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template