Στράτος
΄Ηταν η φύσει και θέση οχυρά πολιτεία, φύλακας του κάτω ρου του Αχελώου. Η ονομασία της απηχεί στρατιωτικό σταθμό και η κατάληψη της από ικανούς στρατούς και στρατηγούς της αρχαιότητος αποτελούσε ουτοπία. Ήταν μια πόλη δεσπόζουσα ευρείας περιοχής, της Στρατικής (Πολύβιος) "Με την κάθοδο των Ινδοευρωπαίων m Δίας πήρε τη θέση του Αχελώου, ο οποίος έγινε Τοπικός ήρωας. Το ιερό και η πόλη της Στράτου ένωσε τις παλαιές και τις νέες λατρείες. Στα Ακαρνανικά νομίσματα η κεφαλή του Δία βρίσκεται συνδεδεμένη με την όμοια του Αχελώου". (Κατωπόδης). Μια σχέση γεννήθηκε στα μυθικά χρόνια, συνεχίστηκε στα ιστορικά και φτάνει μέχρι m σήμερα. Μια σχέση αμοιβαιότητας στην εικόνα της περιοχής ανάμεσα στην Στράτο και το Αγρίνιο. Γράφει ο Κατωπόδης: "Εάν υπάρχει κάτι όμοιο ή αντίθετο, στη διπλή πρωτεύουσα της Καλυδώνας και Πλευρώνας, δεν μπορούμε ν'αποφύγουμε. :. _£ τον παραλληλισμό με το δίδυμο Στράτος-Αγρίνιο, στην έξοδο του Αχελώου, προς τη μεγάλη πεδιάδα". Το όνομα "Στράτος" είναι θηλυκό ή αρσενικό; Υπάρχει μια παρεξήγηση σ'αυτό. Άλλοι λένε "ο Στράτος", άλλοι λένε "η Στράτος". Ποιό είναι το ορθόν; Στο βιβλίο του Κατωπόδη "Αρχαία Ακαρνανία" άλλοτε αναφέρεται ως αρσενικό, άλλοτε ... ως ουδέτερο. Ο Γιάννης Νερατζής στο Βιβλίο του "Η αρχαία Στρατική Ακαρνανία" το αναφέρει ως θηλυκό. Τα λεξικά το αναφέρουν ως θηλυκό και αυτό φαίνεται να είναι το σωστό. Λοιπόν: Η ΣΤΡΑΤΟΣ.
Για να μην προκύψει τελικά (ας επιτραπεί το χιούμορ:) αρσενικο-θήλυκο!
2. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΣΥΣΤΑΣΗ-ΕΞΕΛΙΞΗ:
Ο δήμος Στράτου (-αιών) σχηματίστηκε με το Β.Δ. της 19ης Ιουνίου (1 Ιουλίου) 1836-το οποίο δε δημοσιεύθηκε στην Ε.τ.Κ. - ως δήμος της επαρχίας Ακαρνανίας. Κατατάχθηκε στην Γ' τάξη με πληθυσμό 913 κατοίκους και έδρα τη Λεπενού. Ο δήμος ονομάσθηκε Στραταιεύς.
Αρχική σύσταση: Λεπενού (262), Ματσούκι (29), Κριεκούκι (26), Μαλατέικον (108), Πρεβέντζα (87), Αμοργιανοί και Μάκρα (231), Βαρετάδου (170).
Μεταγενέστερες προσαρτήσεις: Μπαμπαλιού. Όχθια, Σωροβίγλι, Μονή διαλελυμένη Παναγιά Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εμπεσός. Ο δήμος Στράτου καταργήθηκε με το ΒΛ. της 27ης Νοεμβρίου (9 Δεκεμβρίου) 1840 'ΦΕΚ 35 Τα χωριά και οι συνοικισμοί του προσαρτήθηκαν στους δήμους Σεπτεμβρίου 1856 (ΦΕΚ 55) και ανάκτησε τα χωριά και τους συνοικισμούς που είχε προ της συγχωνεύσεως του το 1840. Με την ανασύσταση του ο δήμος κατατάχθηκε στη Γ' τάξη. με πληθυσμό 1329 κατοίκους και την ίδια έδρα. Με το Β.Δ. της 6ης Σεπτεμβρίου 1879 (ΦΕΚ 65), ο δήμος Στράτου κατατάχθηκε στη Β' τάξη, με πληθυσμό 3002 κατοίκους. 1. Το όνομα του δήμου προήλθε από την ομώνυμη αρχαία πόλη της Ακαρνανίας, της οποίας ήταν πρωτεύουσα. 2. ΓΑΚ. ΟΘ αρχ. Υπ. Εσ. Φ. 122 Ad. Ν, 12294 3. Για τα έτη 1848 έως το 1856. δεν έχουμε επίσημη πληθυσμιακή καταγραφή, λόγω τού ότι ο δήμος ήταν συγχωνευμένος.
ΕΜΒΛΗΜΑ(ΣΦΡΑΓΙΔΑ)
Το έμβλημα του δήμου καθορίσθηκε με το Β.Δ. της 13ης Νοεμβρίου 1858 (ΦΕΚ 57/ σελ 357): "... η σφραγίς του δήμου Στράτου θέλει φέρει εν τω μέσω μεν "την κεφαλήν του Αχελώου", ήτοι κεφαλήν άνδρα με πωγώνα και κέρατα ταύρου, κύκλω δε τα γράμματα "Δήμος Στραταίων"...".
Χρησιμοποιήθηκαν-κυρίως- οι δυο τύποι που εικονίζονται ανωτέρω.
Από το 2ο τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου