ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

9/12/11

ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ JESSICA ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ- 15 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύεται, σε πρώτη φάση, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Jessica. Σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψαν στην Αθήνα την σύμβαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος στην Δυτική Ελλάδα, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη και του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γιώργου Πετράκου.

Επίσης, παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Το πρόγραμμα Jessica, όπως σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης, είναι ένας νέος καινοτόμος τρόπος αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων που χρηματοδοτεί επενδύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις, προκρίνοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των παρεμβάσεων αυτών.

«Σήμερα ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση μιας δέσμης σημαντικών παρεμβάσεων στη Δυτική Ελλάδα καθώς, πλέον, έχουμε στη διάθεση μας έναν νέο χρηματοδοτικό μηχανισμό ο οποίος, πέραν των άλλων, αποβλέπει και στον πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα των διατιθέμενων κεφαλαίων. Οι τοπικές αρχές έχουν την δυνατότητα, μέσα από δημιουργικές δράσεις να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και να αλλάξουν την εικόνα υποβαθμισμένων περιοχών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας. Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να στηρίξουμε όλοι μας το εγχείρημα του Jessica και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις πολλές δυνατότητες που δίνει». 

Η πρωτοβουλία Jessica στοχεύει στη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων αστικής ανάπτυξης και οι δράσεις της χρηματοδοτούνται μετά την σύνταξη σχεδίων αστικής ανάπλασης στα οποία θα προτείνονται οι υλοποιήσεις έργων με χαρακτηριστικά παρέμβασης ολοκληρωμένου χαρακτήρα.

Σήμερα, στην Αθήνα, παρόντων των κ.κ. Χρυσοχοϊδη και Κατσιφάρα, υπεγράφη και η επιχειρησιακή συμφωνία για την δημιουργία Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο την αξιοποίηση των πόρων (15 εκατομμύρια ευρώ) που έχουν δεσμευθεί για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το ίδιο Ταμείο θα διαχειριστεί τους διατιθέμενους πόρους για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καθώς και πόρους 10 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για Περιφέρειες του «Στόχου 1», στις οποίες περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες συμβάσεις υπεγράφησαν σήμερα με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μεταξύ του κ. Χρυσοχοίδη και των Περιφερειαρχών Γιάννη Σγουρού και Σπύρου Σπύρου αντίστοιχα. 

Στο Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης, χορηγούνται συνολικά 85 εκ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης «από το ποσό αυτό, στην Περιφέρεια Αττικής θα επενδυθούν 50 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 15 εκατ. ευρώ και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 10 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη σε οποιεσδήποτε από τις Περιφέρειες της χώρας που υπάγονται στον Στόχο 1, δηλαδή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Ιόνια Νησιά και Κρήτη».

Από την πλευρά του κ. Κατσιφάρας δήλωσε ότι η σύσταση του Ταμείου  Αστικής Ανάπτυξης  αποτελεί «μια νέα δημιουργική προσπάθεια που φέρνει κοντά πολλές πλευρές. Παντρεύει την κοινωνία και τις ανάγκες της με την επιχειρηματικότητα. Από σήμερα παράγεται ευθύνη και για εμάς ώστε να λειτουργήσει αυτό το σχήμα και να πολλαπλασιαστούν οι πόροι του». Επισήμανε επίσης την πολύ καλή προεργασία που έχει γίνει από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες και τόνισε ότι «η διέξοδος από την κρίση θα έρθει αν βγούμε σε οικονομικό ξέφωτο κι ο μόνος δρόμος για να το καταφέρουμε είναι η ανάπτυξη».

Η επιλογή της Εθνικής Τράπεζας για την Δυτική Ελλάδα έγινε τον Ιούλιο ύστερα από δημοσίευση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΕΤΕπ τον περασμένο Μάρτιο. «Για εμάς είναι ευτύχημα το γεγονός ότι στο σχήμα μετέχουν το μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας, η Εθνική Τράπεζα και μαζί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.     

Το πρόγραμμα Jessica αποβλέπει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην κοινωνική συνοχή και στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Όπως έχει επισημάνει ο κ. Χρυσοχοϊδης μερικές μόνο από τις δράσεις που μπορούν ν’ αντλήσουν πόρους από το πρόγραμμα Jessica είναι αξιοποίηση ανεκμετάλλευτης και εγκαταλειμμένης δημόσιας περιουσίας, εργοστάσια ανακύκλωσης, «καθαρές» αστικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε δημόσια κτίρια, τεχνολογικά πάρκα κ.α.  
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template