ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕΙ ----------- ">ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: stratosetoloakarnania@gmail.com

powered by Agones.gr (Στοίχημα)

4/11/10

ΟΜΙΛΙΑ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Ομιλία στη συζήτηση του νομοσχεδίου 

«Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων»

 

Σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησε ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «Ηλεκτρονική καταχώριση και εκτέλεση ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών ιατρικών πράξεων».
Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως η σημερινή Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα τόσο σημαντικό Σχέδιο Νόμου, επιχειρώντας να βάλει τάξη στο άναρχο μέχρι σήμερα τοπίο της διακίνησης φαρμάκου, βάζοντας τέλος στο «πάρτι» της ασυδοσίας και της απληστίας του δημόσιου χρήματος από διάφορες ομάδες που εμπλέκονται στο χώρο αυτό.
Τόνισε πως με τις επιλογές της προηγούμενης Κυβέρνησης, ο αριθμός των συνταγών φαρμάκου που καταγράφεται ετησίως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φτάνει τα 100 εκατομμύρια, αριθμός ίδιος με εκείνον της Ισπανίας η οποία έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από την χώρα μας. Επισήμανε, πως ενώ το 2000 η δαπάνη του φαρμάκου στην Ελλάδα ήταν 900 εκατομμύρια ευρώ, το 2009 η εν λόγω δαπάνη έφτασε να είναι 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό που καλύπτει το 25% έως 30% του ελλείμματος.
Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στο φόρο που πληρώνουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στο ελληνικό κράτος, λέγοντας πως ο φόρος αυτός είναι μόλις 2,9%, ενώ οι μητρικές τους εταιρείες στην Αμερική, που έχουν και την ευθύνη της προώθησης και διαφήμισης των  προϊόντων τους, πληρώνουν 15% πραγματικό φόρο.
Ο κ. Κουρουμπλής  αναφέρθηκε επίσης και σε έρευνα που έγινε από το Ι.Κ.Α. , όπου με τη χρήση ενός αλγορίθμου, υπολογίζεται ότι σε πάνω από 1.200 φαρμακεία παρατηρούνται υπερβολικές συνταγογραφήσεις, συγκεκριμένα μεγάλος είναι ο αριθμός των φαρμακείων που έχουν φτάσει σε δαπάνες 6 εκατομμυρίων ευρώ. Επί τούτου τόνισε πως θα ήταν πρέπον και σωστό, έστω και παραδειγματικά να προβούμε σε κλείσιμο αυτών των φαρμακείων για τρεις μήνες, ώστε να αισθανθεί ο ελληνικός λαός ότι υπάρχει πλέον βούληση να συγκρουστεί με αυτού του είδους τα συμφέροντα που πραγματικά αρπάζουν το δημόσιο χρήμα.
Εν συνεχεία απευθυνόμενος στον Υπουργό, δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για το πότε χρονικά θα υλοποιηθεί το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου, ώστε να καλύψει όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Επιπροσθέτως, τόνισε «πως για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων που ασχολούνται με το φάρμακο,  θα πρέπει να υπάρξει μία Γενική Γραμματεία που θα διαχειρίζεται το χώρο αυτό. Μόνο με τέτοιες επιλογές θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το φάρμακο ως  δημόσιο αγαθό που θα υπηρετεί πραγματικά εκείνους που έχουν ανάγκη και όχι εκείνους που έχουν πλουτίσει».
Σημαντική αναφορά έκανε και για το Πρόγραμμα Κοινωνικής Προστασίας «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο υπερασπίζεται το δικαίωμα αξιοπρέπειας εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, είτε λόγω της ηλικίας τους, είτε λόγω της ιδιαιτερότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα ανέφερε «πως δεν αρκεί η διαβεβαίωση του Υπουργείου Εσωτερικών μόνο για τη συνέχιση του προγράμματος αλλά και για την εξασφάλιση της εργασίας των ατόμων που ήδη απασχολούνται σε  αυτό. Πιστεύω ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής είναι έτοιμες να  στηρίξουν ακόμα και με νομοθετική ρύθμιση, την επίλυση του εν λόγω ζητήματος».
 

Discover Agrinio

Βάλτος

#

.

Στράτος Αιτωλοακαρνανίας Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template